FIJET dodijelio nagradu “Zlatna jabuka” gradu Temišvaru u Rumunjskoj

FIJET – Svjetska federacija turističkih novinara i pisaca dodijelio je ovogodišnju nagradu „Golden Apple“  (“Zlatna jabuka”), ekvivalent “Oscara”,  gradu Temišvaru u Rumunjskoj.

Nagrada predstavlja simbol turizma u promicanje mira, multikulturalnosti, tolerancije i zbližavanja nacija, uz vrhunske doprinose u promicanju i podizanju razine visoko kvalitetnog turizma.

Zlatna jabuka  je  dodijeljena je 24. Ožujka 2024 u povijesnoj palači grada Temišvara. Tijani Haddad, Predsjednik FIJET-a dodijelio je nagradu  Dominic  Fritz-u, Gradonačelniku, u nazočnosti  članova  Izvršnog odbora FIJET-a, Tine Čubrilo, Ludmile Novacka,  Salah Attia, Detal Atamdede, Plamen Starev, Najib Senhadji, Stefan Baciu,  te Generalne tajnice Marijane Rebić. Svečanosti  su nazočili i bivši Generalni Tajnik  Jacques Campe, službeni reporter FIJET-a  Kamenko  Milenković, članovi FIJET Rumunjska, novinari iz Italije koji prate kulturu, te lokalni  mediji.

Temišvar je ovogodišnja  Europska prijestolnica kulture. U središtu umjetničkog programa prijestolnice kulture EU  tema je ‘svjetlost’, s motom ‘Osvijetli svojim svjetlom! Osvijetli svoj grad!’. Poticaj  za pojedince da obasjaju svoje ‘unutarnje’ svjetlo i izraze svoje vrijednosti i stavove kroz umjetnost. U prosjeku će se svaki tjedan tijekom godine održati 30 događaja, od koncerata do umjetničkih izložbi, debata do radionica.

Prigodom preuzimanja nagrade, Gradonačelnik Dominic Fritz istaknuo  je da je dodjela ove titule poticaj na putu promicanja Temišvara, njegove povijesti, njegovih vrijednosti i njegovih potencijala, jer je jako važno čuti  glas grada i kreiranje imidža grada u promoviranju  ne samo u Rumunjskoj, već svugdje u svijetu.

Istaknuo je ponos i  iznimno zadovoljstvo   za dodijeljenu nagradu koja istovremeno potiče  promicanje  priče o Temišvaru utemeljenu na njegovim neporecivim vrijednostima: raznolikosti, inovativnosti, hrabrosti. U svijetu u kojem je sve teže graditi mostove među ljudima, vrijednost putovanja i turističkih usluga  nikada nije bila važnija.  Istaknuo je da je  FIJET – Međunarodna federacija novinara i putopisaca jedan od promotora te ideje koja postoji već godinama. 

Nagrada FIJET-a i  status Europske prijestolnice kulture samo je snažan početak promicanja ovih vrijednosti, rekao je Dominic Fritz, gradonačelnik Temišvara.

Tijani  Haddad, predsjednik FIJET-a istaknuo je  da  je Zlatna Jabuka  postala tradicija duga više od 50 godina, dodjeljuje se gradu ili regiji, turističkoj destinaciji, a uručuje se gradonačelniku ili predstavniku te destinacije. Zlatna jabuka ide turističkoj destinaciji koja se zna promovirati i koja razvija održivi turizam, a Temišvar je pružio to uvjerenje  i FIJET je siguran u održivu turističku budućnost.

U perspektivi ceremonije dodjele trofeja “Zlatna jabuka”, izvršni direktor Udruge za promicanje Temišvara, Simion Giurcă, istaknuo je značaj ovog događaja koji pomaže Temišvaru da bude vidljiviji i da se može bolje promovirati, u narednom razdoblju što učinkovitije privući što više posjetitelja iz zemlje i inozemstva. Računa da će ove godine grad posjetiti pola milijuna turista, a cilj je milijun.“ Nagrada  Zlatna jabuka  će zasigurno biti i  daljnji poticaj  dobre suradnje između lokalnih vlasti i predstavnika turističkog gospodarstva, prijevoznika, ustanova kulture i priredbi, muzeja  razvijajući Temišvar je kozmopolitski grad  svjetskih vrijednosti.

Stefan Baciu, Predsjednik FIJET-a Rumunjska  istaknuo  je da  su počašćeni činjenicom da je i FIJET doprinio promociji ovog grada i siguran sam da će Temišvar, koji nam je pružio bogatu vrijednost iz  prošlost, imati još ljepšu  turističku budućnost.

0 Shares:
You May Also Like