Zlatna jabuka – hrvatski laureati

FIJET je 1970. utemeljila nagradu Zlatna jabuka kao ekvivalent medijskog turističkog Oscara za očuvanje i unapređivanje povijesno-kulturne i prirodne baštine te tradicije u funkciji razvoja turizma.

Dubrovnik (1996., 2015.)

Prvi put Zlatna jabuka dodijeljena je Dubrovniku 1996. godine u znak solidarnosti s gradom koji je u ratu doživio strašna razaranja i kulturocid.

Zlatna jabuku za 2015. godinu je dodijeljena Dubrovniku za cjelokupnu povijesnu baštinu i kulturu visokih svjetskih standarda, te Dubrovačkim ljetnim igrama, kao glavnom i najprestižnijem kulturnom događaju duge tradicije. Svečanost je održana u palači Sponza.

Split (2005.)

Tekst

Vučedol – Vukovar i Ilok (2011.)

Zlatna jabuka dodijeljena je Vukovaru i Iloku za istraživanje Vučedolske kulture i njenu promociju u Hrvatskoj i svijetu. Predsjednik FIJET-a Tijani Haddad  istaknuo je tada kako vučedolska kultura ne pripada samo Vukovaru i Hrvatskoj nego i cijelome svijetu, jer je kulturno nasljeđe univerzalno i treba ga promicati u cijelome svijetu, a što je zadatak i FIJET-a

Opatija (2013.)

10. travnja 2013. godine s početkom u 19.30 sati u Paviljonu Juraj Šporer, dodijeljena je prestižna nagrada „Zlatna jabuka – Golden Apple“ Svjetskog udruženja turističkih novinara i pisaca opatijskom gradonačelniku Ivi Dujmiću. 

Turistički oskar  uručio je  predsjednik FIJET-a Tijani Haddad, u pratnji delegacije FIJET-a.  Nagrada se dodjeljuje  destinaciji Opatija za ukupni doprinos očuvanju, unaprjeđenju i razvoju povijesno-kulturne baštine u funkciji razvoja turizma, na čemu se temelji kvaliteta opatijskog turizma.

Zlatna jabuka ce se po urucenju Opatiji pohraniti u škrinjici koju je posebno za ovu prigodu izradio likovni umjetnik Mirko Zrinšcak, Izrađena je od autohtonog domaćeg stabla maruna i škrinjica sa Zlatnom jabukom FIJET-a bit će izložene u Hrvatskom muzeju turizma u Vili Angiolini. 

Pokrovitelj nagrade za 2013. Opatiji je Ministarstvo turizma.

Rovinj (2013.)

Za izniman doprinos očuvanju kulturno-povijesne baštine i tradicije u razvoju suvremenih trendova u turizmu ove godine nagradu Zlatna jabuka dodijeljena je Gradu Rovinju, 13. travnja 2013.

Svi dobitnici osmisle ceremoniju dodjele, čime se privlači pozornost medija, tako je  13. travnja u 11 sati batanom uplovio Predsjednik FIJET-a, g. Tijani Haddad s  Zlatnom jabukom na mali mol, dočekan od  delegacije gradonačelnika Rovinja, gradskom Limenom glazbom, mažoretkinjama, pjevačima bitinada i plesačima folklora, a uz zabavni program na terasi hotela Adriatic upriličen svim građanima Rovinja.

FIJET  je 2013. dodjelom nagrada Opatiji i Rovinju napravio presedan. To je prvi puta u povijesti FIJET-a da je dodijelio obje nagrade u jednoj godinu u istoj zemlji.