Zlatna jabuka – hrvatski laureati

FIJET je 1970. utemeljila nagradu Zlatna jabuka kao ekvivalent medijskog turističkog Oscara za očuvanje i unapređivanje povijesno-kulturne i prirodne baštine te tradicije u funkciji razvoja turizma.

Dubrovnik (1996., 2015.)

Prvi put Zlatna jabuka dodijeljena je Dubrovniku 1996. godine u znak solidarnosti s gradom koji je u ratu doživio strašna razaranja i kulturocid.

Zlatna jabuku za 2015. godinu je dodijeljena Dubrovniku za cjelokupnu povijesnu baštinu i kulturu visokih svjetskih standarda, te Dubrovačkim ljetnim igrama, kao glavnom i najprestižnijem kulturnom događaju duge tradicije. Svečanost je održana u palači Sponza.

Split (2005.)

Tekst

Vučedol – Vukovar i Ilok (2011.)

23. svibnja 2011. godine Vukovaru i Vučedolskoj kulturi  je dodijeljena prestižna nagrada „Zlatna jabuka“ – novinarski turistički „Oskar“. Arheološko nalazište Vučedol i vučedolska kultura nije samo vukovarska ili hrvatska, nego je i svjetska kulturna baština koja je potrebno promovirati u cijelom svijetu.

Stigla je iz pravca Vučedola u osmercu u kojem su veslali članovi Hrvatskog veslačkog kluba „Vukovar“.
Zlatna jabuka posebno dizajnirana u staklenoj skulpturi Vučedolske  golubice, autorski je rad akademskog kipara Josipa Fluksi, postavljena na postolju od drveta iz Slavonije starom 5800 g. pr. Kr. kojeg je izradio Hrvoje Benković.

Dodjelom  Zlatne Jabuke Vukovaru i Vučedolskoj kulturi FIJET je  obilježio 40 godina dodjele nagrada za brigu i očuvanje povijesno-kulturne baštine u funkciji razvoja turizma nekog kraja. Uz ministra Bajsa, na konferenciji je, između ostalih, sudjelovao i i predsjednik FIJET-a Tijani Haddad, predsjednica FIJET-a Hrvatske i članica Izvršnog odbora Tina Čubrilo, župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, te gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, te 25 članova Predsjedništva FIJET-a.

Tom prigodom je Tina Čubrilo, Predsjednica hrvatskog FIJET-a uručila je profesoru dr. Aleksandru Durmanu povelju za 30 godina arheološkog istraživanja lokaliteta Vučedol-Vukovar.

Opatija (2013.)

10. travnja 2013. godine s početkom u 19.30 sati u Paviljonu Juraj Šporer, dodijeljena je prestižna nagrada „Zlatna jabuka – Golden Apple“ Svjetskog udruženja turističkih novinara i pisaca opatijskom gradonačelniku Ivi Dujmiću. 

Turistički oskar  uručio je  predsjednik FIJET-a Tijani Haddad, u pratnji delegacije FIJET-a.  Nagrada se dodjeljuje  destinaciji Opatija za ukupni doprinos očuvanju, unaprjeđenju i razvoju povijesno-kulturne baštine u funkciji razvoja turizma, na čemu se temelji kvaliteta opatijskog turizma.

Zlatna jabuka ce se po urucenju Opatiji pohraniti u škrinjici koju je posebno za ovu prigodu izradio likovni umjetnik Mirko Zrinšcak, Izrađena je od autohtonog domaćeg stabla maruna i škrinjica sa Zlatnom jabukom FIJET-a bit će izložene u Hrvatskom muzeju turizma u Vili Angiolini. 

Pokrovitelj nagrade za 2013. Opatiji je Ministarstvo turizma.

Rovinj (2013.)

Za izniman doprinos očuvanju kulturno-povijesne baštine i tradicije u razvoju suvremenih trendova u turizmu ove godine nagradu Zlatna jabuka dodijeljena je Gradu Rovinju, 13. travnja 2013.

Svi dobitnici osmisle ceremoniju dodjele, čime se privlači pozornost medija, tako je  13. travnja u 11 sati batanom uplovio Predsjednik FIJET-a, g. Tijani Haddad s  Zlatnom jabukom na mali mol, dočekan od  delegacije gradonačelnika Rovinja, gradskom Limenom glazbom, mažoretkinjama, pjevačima bitinada i plesačima folklora, a uz zabavni program na terasi hotela Adriatic upriličen svim građanima Rovinja.

FIJET  je 2013. dodjelom nagrada Opatiji i Rovinju napravio presedan. To je prvi puta u povijesti FIJET-a da je dodijelio obje nagrade u jednoj godini u istoj zemlji.