O FIJET-u

FIJET je najstarije i najveće profesionalno udruženje turističkih novinara i pisaca o turizmu

Federation internationale des journalistes et ecrivains du turisme (FIJET) osnovali su u Parizu 1954. turistički novinari Francuske, Belgije, Luxemburga. Bilo je to vrijeme nakon drugog svjetskog rata koji je Europu izmučio i osakatio u svakom pogledu i materijalno i ljudski. Europa je podijeljena blokovski, stvoren je Istok i Zapad, ne samo zemljopisno. Stvorene su predrasude, političke stigmatizacije.

Bilo je to vrijeme kada su putovanja,osobito ona za ugodu i odmor bila rijetka.

U tom vremenu novinari francuskog govornog područja pokreću medijsku „mašineriju“ u cilju kidanja ideoloških granica, blokovima usprkos, jer „turizam ne priznaje podjele i „zidove“.

Promovirali su turistička putovanja radi mira i prijateljstva, ali i najbrže gospodarske obnove ratom osiromašenih zemalja. Ideje i ciljevi FIJET-a naišle su na veliko odobravanje kolega novinara diljem Europe, a ubrzo i u obje Amerike.

Tako su kolege novinari potakli razvoj turizma i turističkog novinarstva kao medijskog promotora zemalja i destinacija.

Članstvo FIJET-a se povećava , osim novinara pridružili su se pisci, profesionalci, znanstvenici turizma, fotoreporteri, analitičari. To se zajedništvo pokazalo izuzetno djelotvorno i korisno. Stoga je FIJET svojim Statutom potvrdio strukturu članstva nacionalnih udruženja u kojoj su 80% turistički novinari, ostali su pisci, turistički profesionalci, “prijatelji FIJET-a“.

U 55 godina Fijet se proširio na 50-tak zemalja s gotovo 2000 članova.

Službeni jezici su engleski, francuski i španjolski.

FIJET djeluje kroz aktivnosti svojih nacionalnih udruga ali i individualnih članova, tamo gdje nisu još osnovana Udruženja (potrebno minimalno 10 članova). Najviše tijelo je Kongres koji se održava svake godine u jednoj od zemalja koja se želi promovirati. Na “čekanju“ je nekoliko zemalja. Po Statutu svaki sudionik Kongresa dužan je u svojim medijima na najbolji način predstaviti Zemlju domaćina i to dostaviti Generalnom tajniku, a on organizatorima Kongresa. Oni koji to ne učine ne prihvaćaju se na budućim Kongresima. Predsjednici nacionalnih udruženja čine Predsjedništvo koje svake četiri  godine biraju 7 članova Izvršnog odbora (tajnim glasanjem). Od 2008. Predsjednik i generalni tajnik biraju se javno i nisu članovi Izvršnog odbora. FIJET ima i svoj mjesečni informativni list u kojem se i svaka zemlja članica može promovirati.

Zadaća FIJET.a je prije svega promocija zemalja i destinacija kojima je to osobito potrebno. To su zemlje gdje je turizam dominantna gospodarska grana, ili tamo gdje su se dogodile prirodne katastrofe, ratovi. Hrvatska je to dobro iskusila kada nam je itekako pomogla medijska poruka. Održana su dva Kongresa 1995. i 2004.

Dodijeljana su i dva FIJET-ova Oskara “Zlatna jabuka“ Dubrovniku (1996.) i Splitu (2005.). To visoko priznanje za 2010. dodijelit će se Vukovaru-Iloku za Vučedolsku kulturu (starija i od egipatske).

Povijest hrvatskog Fijeta

Hrvatski turistički novinari već 1962. prepoznali su ideju i važnost FIJET-a. Tada u bivšoj Jugoslaviji bili su među najbrojnijim članovima koji su pokrenuli 1963. Međunarodne turističke susrete u Makarskoj. Posljednji su održani 1989. Ističemo naše hrvatske kolege Antu Gavranovića ( i sada član Izvršnog odbora), Franu Ercega, Milana Gavrovića, Dragu Ferenčića (predsjednik hrvatskog Fijeta od 1990.-2000.).

Naše kolege ostavili su nam u naslijeđe važan dokument, knjižicu o povijesti FIJET-a i „Makarskih susreta“. Na tome im zahvaljujemo. Nastavili smo gdje su oni stali u drugačijim uvjetima, u našoj samostalnoj državi Hrvatskoj, u kojoj ćemo ispisati i novu povijest turističkog novinarstva. Mlađim kolegama želimo ostaviti dobar temelj za još efikasniji rad FIJET-a i još veća prijateljstva s kolegama iz cijelog svijeta, a to i jest najbolja promocija zemlje i ljudi.