O FIJET-u

FIJET je najstarije i najveće profesionalno udruženje turističkih novinara i pisaca o turizmu

Federation internationale des journalistes et ecrivains du turisme (FIJET) osnovali su u Parizu 1954. turistički novinari Francuske, Belgije, Luxemburga. Bilo je to vrijeme nakon drugog svjetskog rata koji je Europu izmučio i osakatio u svakom pogledu, materijalnom i ljudskom. Europa se podijelila blokovski, stvoren je Istok i Zapad, ne samo zemljopisno. Stvorene su predrasude, političke stigmatizacije.

Bilo je to vrijeme kada su putovanja,osobito ona za ugodu i odmor bila rijetka.

U tom vremenu novinari francuskog govornog područja pokreću medijsku „mašineriju“ u cilju kidanja ideoloških granica, usprkos blokovima, smatrajući da turizam ne priznaje podjele i „zidove“.

Promovirali su turistička putovanja radi mira i prijateljstva, ali i najbrže gospodarske obnove ratom osiromašenih zemalja. Ideje i ciljevi FIJET-a naišle su na veliko odobravanje kolega novinara diljem Europe, a ubrzo i u obje Amerike.

Tako su kolege novinari potakli razvoj turizma i turističkog novinarstva kao medijskog promotora zemalja i destinacija.

Članstvo u  FIJET-a se povećavalo , pridružile su se mnoge zemlje, a osim novinara pridružili su se pisci, fotoreporteri, u novije vrijeme i blogeri, turistički profesionalci, znanstvenici turizma, analitičari. To se zajedništvo pokazalo izuzetno djelotvorno i korisno. Stoga je FIJET svojim Statutom potvrdio strukturu članstva nacionalnih udruženja u kojoj su 80% turistički novinari, ostali su pisci, turistički profesionalci, “prijatelji FIJET-a“.U 55 godina FIJET se proširio na 50-tak zemalja s gotovo 2000 članova.

Službeni jezici su engleski, francuski i španjolski.

FIJET djeluje kroz aktivnosti svojih nacionalnih udruga ali i individualnih članova, tamo gdje nisu još osnovana Udruženja (potrebno minimalno 10 članova). Najveće tijelo upravljanja je Godišnja skupština, koja se organizira na Kongresu koji se održava svake godine u jednoj od zemalja koja se želi promovirati. Na “čekanju“ je nekoliko zemalja (izbrisati). Po Statutu svaki sudionik Kongresa dužan je u svojim medijima na najbolji način predstaviti Zemlju domaćina i to dostaviti Generalnom tajniku, a on organizatorima Kongresa. Oni koji to ne učine ne prihvaćaju se na budućim Kongresima ( izbrisati). Predsjednici nacionalnih udruženja čine Predsjedništvo koje svake četiri  godine biraju  tajnim glasanjem 7 članova Izvršnog odbora. Od 2008. Predsjednik i generalni tajnik biraju se javno i nisu članovi Izvršnog odbora. FIJET ima i svoj mjesečni informativni list u kojem se i svaka zemlja članica može promovirati (brisati jer ne postoji).

Zadaća FIJET-a je prije svega promocija zemalja i destinacija kojima je to osobito potrebno. To su zemlje gdje je turizam dominantna gospodarska grana, ili tamo gdje su se dogodile prirodne katastrofe, ratovi. Hrvatska je to dobro iskusila kada nam je itekako pomogla medijska poruka. Održana su dva Kongresa 1995. i 2004.

1970. godine uvedena je prestižna nagrada- turistički oskar pod nazivom „Zlatna jabuka- Golden Apple“, koja se godišnje dodjeljuje odredištima ili osobama za izvrsnost u očuvanju kulturne i povijesne baštine u funkciji turizma. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja, u kojoj je  dodjeljeno 5  Zlatnih jabuka. Dubrovniku (1996.) i Splitu (2005.), Vukovaru-Vučedolu (2011), Opatiji i Rovinju (2013), te ponovljeno Dubrovniku (2015). Taj izuzetak prvi put je napravljen kod ponovne odluke dodjele Zlatne jabuke za isto odredište, smatrajući da je nakon Domovinskog rata Dubrovnik obnovio i sačuvao  svoju oštečenu kulturnu i povijesnu baštinu,  i ponovo je koristi u turizmu

Povijest hrvatskog FIJET-a

Hrvatski turistički novinari već 1962. prepoznali su ideju i važnost FIJET-a. Tada u bivšoj Jugoslaviji bili su među najbrojnijim članovima koji su pokrenuli 1963. Međunarodne turističke susrete u Makarskoj. Posljednji su održani 1989. Ističemo naše hrvatske kolege Antu Gavranovića ( i sada član Izvršnog odbora), Franu Ercega, Milana Gavrovića, Dragu Ferenčića (predsjednik hrvatskog FIJET-a od 1990.-2000.).

Naše kolege ostavili su nam u naslijeđe važan dokument, knjižicu o povijesti FIJET-a i „Makarskih susreta“. Na tome im zahvaljujemo. Nastavili smo gdje su oni stali u drugačijim uvjetima, u našoj samostalnoj državi Hrvatskoj, u kojoj ćemo ispisati i novu povijest turističkog novinarstva, djelujući u raznim pravnim i institucionalnim oblicima. 2006.godine osniva se Hrvatska udruga turističkih novinara i pisaca u turizmu, i postaje Nacionalno udruženje unutar obitelji FIJET, koji danas okuplja novinare iz više od 30 zemalja.

Hrvatska udruga FIJET-a jedna je od najaktivnih članica Svjetskog udruženja, čija su 2 projekta usvojena na nivou FIJET-a. “Marko Polo – Slavni putopisac” je projekt usvojen 2006 godine,  kojim se godišnje nagrađuju najbolji turistički putopisi domaćim i inozemnim novinarima. Mnogi nagrađeni putopisi doprinijeli su otkrivanju određenih destinacija ili doprinijeli dodatnoj promociji istih  u  Hrvatskoj i u inozemstvu, mjestima gdje su se održavali kongresi FIJET-a.  Od 2020 godine FIJET Hrvatska uvodi nagradu FIJET Tolerance koja se dodjeljuje  osobama koji svojim djelovanjem na svjetskoj razini pridonose međunarodnom razumijevanju i toleranciji što je zapravo misija FIJET-a  i misija turizma, a s obzirom na česta negativna događanja u svijetu sada  je najbolje vrijeme da turistički novinari apeliraju na više tolerancije u svim sferama života.

FIJET Hrvatska je 2014 godine započeo  projekt  FIJET  Partner hotel, kojim se partnerski  utvrđuju povoljnosti boravka novinara i događaja FIJET-a u vrhunskim hotelima.  Do sada su u Hrvatskoj odabrana 4 Hotel Partnera: Esplanade Zagreb, Hotel Muzej Puntijar Zagreb, Mozart Opatija i Park u  Split.

Mlađim kolegama želimo ostaviti dobar temelj za još efikasniji rad FIJET-a i još veća prijateljstva s kolegama iz cijelog svijeta, a to i jest najbolja promocija zemlje i ljudi.