Prestižna nagrada FIJET-a “Zlatna jabuka” u muzeju vučedolske kulture

Vukovar

U sklopu Dana grada Vukovara upriličeno je svečano preseljenje nagrade „Zlatna jabuka“ (Golden Apple) Muzeju vučedolske kulture, novi dom ove prestižne nagrade. Riječ je o prestižnoj nagradi za očuvanje i unapređivanje povijesne i kulturne baštine, takozvanom medijsko-turističkom Oscaru, a koju je organizacija FIJET prije 11 godina dodijelila Vukovaru  za Vučedolsku kulturu.

Delegacija FIJET-a u sastavu predsjednice FIJET-a Hrvatske Tine Čubrilo, generalne tajnice FIJET-a Marijane Rebić, savjetnika predsjednika FIJET-a Abi Shalabija, članice FIJET-a Mire Shalabi, članice Izvršnog odbora FIJET-a i predsjednice FIJET-a Slovačke Ludmile Novacke te člana FIJET-a Alexandera Stempa, boravila je u Vukovaru povodom svečanosti preseljenja nagrade iz Gradske uprave u Muzej vučedolske kulture.

Zlatna jabuka iz vukovarske Gradske uprave kočijom je stigla do Muzeja Vučedolske kulture, a tom prigodom upriličen je prigodan program.

Gradonačelnik Ivan Penava rekao je kako je ova prestižna nagrada veliko priznanje za Vukovar i njegovu dugu vučedolsku povijest i kulturu. „Bogatstvo Vučedola je veliki i važan dio hrvatske, europske, ali i svjetske baštine te nas Vukovarce čini posebno ponosnima, stoga smo izuzetno zahvalni kada povijest koja potječe iz našega kraja bude priznata na svjetskoj razini.“ Istaknuo  je Gradonačelnik.

Prilikom uručenja nagrade nazočnima se obratio i predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Željko Sabo, inicijator ove svečanosti, upućujući riječi zahvale predstavnicima FIJET-a. Tom prigodom je istaknuta velika uloga predsjednice hrvatskog FIJET-a, novinarke Tine Čubrilo, koja putem Fijeta godinama  promovira kulturnu baštinu i kulturni turizam u Hrvatskoj, prepoznavši vrijednosti povijesti, baštine i kulture u Vukovaru.

Mirela Hutinec, Ravnateljica Muzeja vučedolske kulture istaknula je da od trenutka ove svečane primopredaje Vučedolska Zlatna jabuka  krasi Muzejski prostor. Tom prigodom je istaknula da je ideja Tine Čubrilo da svaka nagrada koju FIJET dodjeljuje bude povezana s baštinom grada koji je dobitnik nagrade. Iz toga razloga se vukovarska zlatna jabuka nalazi unutar golubice, na slavonskom drvetu i od danas će biti ponosno izložena u našem muzeju.“, 

Predsjednica FIJET-a Hrvatske Tine Čubrilo nazočne je upoznala sa značajem nagrade „Zlatne jabuke“ koja se dodjeljuje od 1970 godine, zahvalivši Gradu Vukovaru, TZ  Grada, Muzeji Vukovara  i Muzeju vučedolske kulture na iznimnom gostoprimstvu za vrijeme boravka delegacije u Vukovaru.

Istaknula je da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u kojoj je dodijeljeno pet „Zlatnih jabuka“, a u našoj kolekciji nalaze se nagrade u Dubrovniku, Opatiji, Rovinju, Splitu i Vukovaru.

0 Shares:
You May Also Like