Uspješno sudjelovanje FIJET-a na 7. Međunarodnom turističkom forumu

7. Mediteranski  turistički forum održan je  na Malti od 12. do 15. lipnja o..g. s naglaskom  na budućnost turizma i slijedeću generaciju turista, na kojem  je  sudjelovalo više od 800 predstavnika iz 30 zemalja.

Od inicijative za osnivanje Mediteranske turističke fondacije, pokrenute  prije osam godina od  Udruženja hotelijera i restoratera Malte, čiji je jedan od osnivača i FIJET, Mediteranski forum je u međuvremenu prerastao u mjesto centralnog okupljanja svih važnih čimbenika turizma s obje strane Mediterana – Europske i Afričke, a i onog djela koji je u dodiru s Azijom.

Cilj  „Mediterranean BRAIN“ bio je okupiti najkreativnije mislioce – od autora preko istraživača do poslovnih lidera i političara kako bi istražili nove puteve u održivom rastu sektora turizma, ugostiteljstva i putovanja, što je i postignuto.

Nakon dvogodišnje pauze, ovogodišnji  Forum bio je poseban, vladala je vrlo specifična atmosfera, izdašna energija koja je istinski učinila da se svi sudionici osjećaju dijelom mediteranske zajednice, posebno  je bilo je  osjetiti atmosferu i zajedništvo na organiziranim Welcome Party i Network Party, gdje su Apo & apostoli iz Palestine i Kantera s Malte pružili su glazbu uživo.

Snagom argumentacije činjenica, mišljenja i prijedloga za turizam, Mediteranski turistički forum pokrenuo je BRAIN – Mrežu za poslovna istraživanja i inovacije; inovacijsko središte koje će biti zalog  ovogodišnjeg Foruma. Mozak Sredozemlja  bio je središnja tema aktualnog foruma  na Malti, usmjeren na  provođenje dugoročne politike održivosti. 

Kreatori politika, ministri, čelnici turističkih zajednica i gradonačelnici pozvani su na forum kako bi razgovarali o tome kako učinkovito pretvoriti turističku politiku u scenarij rasta koji se sve više temelji na zdravijoj mješavini kvalitete i kvantiteta tijekom sljedećeg desetljeća. 

Na Forumu su sudjelovale delegacije FIJET – Svjetske federacije turističkih novinara i pisaca iz Bugarske, Hrvatske, Egipta, Francuske, Italije, Maroka, Rumunjske, Slovačke, Tunisa i Turske. Predsjednik  Tijani Haddad ujedno je i  član guvernera MTF-a, a  bio je jedan od glavnih  govornika na Master classu.

Rajan Datar s BBC-ja i Nikoletta Kritikou iz Euronewsa moderirali su Forum uz sudjelovanje Jill Hellman, glavnog inovatora i predavača na Sveučilištu Cornell i Mehmeta Binaya, filmskog producenta i pripovjedača.

Ministar turizma Clayton Bartolo, predsjednik MHRA Andrew Agius Muscat i Valentina Superti, glavna direktorica EU za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i turizam dali su uvodne govore na konferenciji.

Aktivist za klimatske promjene Michael Haddad koji je stigao na Maltu nakon što je završio svoj cilj prošetati 100 km preko Arktika kako bi istaknuo potrebu i hitnost klimatskih akcija bio je prvi govornik. Ono što Michaela čini izvanrednim je to što je bio podvrgnut ozljedi leđne moždine zbog koje je 75% njegova tijela potpuno paralizirano od prsa prema dolje.

Kako bi potaknuli napore u transformaciji turističke industrije, organizatori Malte Foruma također su organizirali think tankove, specijalizirane programe obuke, seminare i područja za raspravu u brojnim stručnim temama. Održano je  osam radionica na ove teme: Uloga žena u turizmu: Kako poboljšati doživljaj restorana kroz bolju prezentaciju hrane i vina; Novi načini rada, nove vještine i organizacija posla u turizmu; Projektiranje ekoloških ugostiteljskih prostora; Kako privući održiva strana ulaganja; Kako razviti emocionalnu povezanost s gostima; Nove tehnologije u ugostiteljstvu i turizmu. 

Govornici raznih panela i rasprava, među njima i predstavnici iz Hrvatske, razgovarali su  o opcijama koje su dostupne turističkoj industriji u narednoj godini, kako bismo zajedničkim snagama mogli izgraditi održiviju i uravnoteženiju budućnost. 

Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a održao je izlaganje na temu sljubljivanja hrane i vina kao važnih čimbenika kvalitete ugostiteljske ponude, a Alma Harašić Bremec, voditeljica ŠKMER Akademije bila je vodeći govornik na gastronomskoj majstorskoj klasi   na temu  budućnosti rada u turizmu, hotelijerstvu i restoraterstvu s naglaskom na tehnološke inovacije i neprestano ulaganje u zaposlenike.

Bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović zatvorila je Plenarnu sjednicu Foruma . Bila je sjajna govornica u zatvaranju sjednice koje su moderirali Rajan Datar s BBC-ja i  Nikoletta Kritikou iz Euronewsa, vodeći  zaključke  kroz razne teme o mediteranskom turizmu i budućnosti. Pri tome je kroz sugestije i primjere izvrsno  promovirala Hrvatsku na razne načine.

Predsjednik i senatori Zaklade za turizam Mediterana organizirali su svečanu večeru s dodjelom nagrada 2022,  pod uglednim pokroviteljstvom Nj.E. George Vella, predsjednikom Malte u suradnji s ministrom turizma Malte, Malteškim turističkim upravama i Udrugom Malta Hotels and Restaurants na Grand Harbour Terrace, Mediterranean Conference Centre, Valletta. Predsjednica i senatori nagradili su osobe koje su svojim radom i talentom pridonijele promicanju održivog razvoja turizma diljem Mediterana. Hrvatska se može pohvaliti postignućima gospođe Kolinde Grabar Kitarović, bivše predsjednice i Zorana Paunovića, gradonačelnika Makarske, kojima su uručene nagrade Mediteranskog turističkog foruma.

Chef Kevin Bonello s Michelinovom zvjezdicom poslužio je mediteranska jela, a maestro Bruno Santori i Mediterranean Project Bandwill oduševili su večer očaravajućom glazbom.

Za uspjeh Mediteranskog foruma zaslužni su organizatori na čelu s  Andrew Agius Muscat, Tony Zahra, Mona Khalilieh, Tonio Cini, vodeći duhovi i mozgovi organizacije, kao što su mnogi sudionici komentirali.

FIJET  i FIJET  Hrvatska  doprinose Mediteranskom turističkom Forumu  medijskim partnerstvom od početka, a ovogodišnji  posebni medijski partneri iz Hrvatske su i naši članovi:  časopis  Meridijani i  Gastronaut.

0 Shares:
You May Also Like