FIJET Hrvatska i TZ Zagrebačke županije zajednički obilježili Svjetski dan turizma

Obilježavanje Svjetskog turizma  ujedno je obilježavanje  jednog od najvažnijih svjetskih gospodarskih sektora. Svrha ovog dana jest podići svijest o ulozi turizma i pokazati kako on utječe na društvene, kulturne, političke i ekonomske vrijednosti kako  u cijelom svijetu, tako i  Hrvatskoj, koja je u svijetu prepoznata  kao  autentična destinacija.

Ograničavanje putovanja  u  pandemijsko vrijeme  dovelo je  do ponovnog promišljanja o održivosti turizma, što je ujedno i ovogodišnja tema Svjetskog dana turizma  “Green Investment”.

Davne  2000 godine, FIJET Croatia je predložila obilježavanje Svjetskog dana turizma, a organizaciju je preuzelo Ministarstvo turizma i sporta. Prema preporuci Ministarstva,u novije vrijeme obilježavaju ga samostalno  Turističke zajednice županija.  Ovogodišnja tema UNWTO bila je ujedno i prigoda da  Fijet Hrvatska obilježi  ovaj važan dan zajednički  s  Turističkom zajednicom Zagrebačke županije, koja je u procesu stjecanja certifikata „Green Destination“.Obilježavanje je upriličeno danas,  27. rujna u novom multimedijalnom  Centru za posjetitelje Grada Velike Gorice, uz održavanje  skupa na temu „Održivi turizam Zagrebačke županije“.

U skladu s misijom Fijeta,  Fijet  Hrvatska podržava napore i ostvarene rezultate svih turističkih destinacija u podizanju kvalitete i procesa održivosti,  pa tako i  Turističke zajednice  Zagrebačke županije koja održivi razvoj    već nekoliko godina ima kao   imperativ  tima, te ćemo se poslužiti izjavom  Direktorice Ivane Alilović da za njih pojam održivosti predstavlja više od jednog komunikacijskog alata u promociji destinacije.

Kroz prezentaciju „Održivost kao turistički proizvod“ Direktorica Alilović pokazala je kako se kroz održivi turizam Zagrebačke županije ima priliku očuvati vrijednosti za buduće generacije, poticati ekonomski rast i promicati dobrobit lokalnih zajednica.

U prekrasnom ambijentu Centra za posjetitelje Grada Velika Gorica, skup je okupio stručnjake, predstavnike lokalne zajednice i predstavnike mnogobrojnih medija u svrhu razmjene iskustava i praksi o održivom turizmu unutar Zagrebačke županije.

Pozdravni govor u ime gradonačelnika uputio je Pročelnik Upravnog odjela za gospodarski razvoj, poljoprivredu i fondove Europske unije Domagoj Ilečić. U uvodnim izlaganjima  i u raspravi, koju je vodio Ivan Biošić,Voditelj odnosa s javnošću,  na skupu sudjelovali su: Direktorica Turističke zajednice Zagrebačke Županije Ivana Alilović,(www.visitzagrebcounty.hr ) Predsjednica Fijet Hrvatska i Potpresjednica Fijeta Tina Eterović Čubrilo, Načelnica Sektora Ministarstva turizma i sporta Jelena Šobot  (www.mints.gov.hr ), direktorica Turističke zajednice grada Velike Gorice Maja Toth Bušljeta (www.tzvg.hr) i direktorica Turističke zajednice grada Ivanić-Grada Ana Gašparović (www.tzig.hr ).

Predavanje i zanimljiva rasprava svih sudionika potvrdila je smjer razvoja održivog turizma u Zagrebačkoj županiji, ali i ponudila neke nove perspektive, inovativne eskluzivne sadržaje. Bila je to  prilika da promislimo kako zajedno stvoriti održiviji  i otporniji sektor kroz povezanost svih dionika u turizmu, edukaciju,  i  medijski motivirati i podržati sve uključene u kvalitetu održivosti.

Članovi Fijeta imali su priliku upoznati se s sadržajima i ponudom  Velike Gorice, uživajući u degustaciji i prezentaciji lokalnih proizvoda pa su tako posjetili boutique destileriju Brigljević, poznatu po najstarijem hrvatskom ginu, degustirali u njihovim pićima,prema receptima prikupljenim u domaćinstvima diljem Hrvatske, od kojih su neki jedinstveni. Uživali smo lokalnim delicijama  popularnog restorana Mon-Ami, uz čokoladu na kraju u specijaliziranoj trgovini tvornice  čokolade obitelji Marković – ChoCo, koja ima dugu tradiciju od 1939. godine.(www.choco.hr )

Koristimo prigodu da se i ovim putem zahvalimo  Ivani  Alilović, Direktorici Turističke zajednice Zagrebačke županije, Romanu Fekeži, Stručnom suradniku, te svim sudionicima skupa. Zahvaljujemo se direktorima i predstavnicima Turističkih zajednica   Sveta Nedelja, Zaprešić, Vrbovec, Velika Gorica, Ivanić Grad koji  su svojim prisustvom na skupu pridonijeli uspjehu ovog skupa. 

Zahvaljujemo  se svim novinarima -članovima Fijeta na medijskom  doprinosu u potpori  smjera razvoja održivog turizma u Zagrebačkoj županiji, inovativnim ponudama turističkih sadržaja u čemu smo uživali slušajući. Sigurni smo da ćemo u našem Planu i programu rada 2023/2024 nove  inovativne sadržaje  Zagrebačke županije  i posjetiti.

0 Shares:
You May Also Like
Čitaj više

Održana Izborna skupština

Turistički novinari nikada ne miruju. I kada svijet tresu potresne koronavirusne teme, oni pokušavaju apelirati na odgovorni turizam…