Sudjelovanje članova na EUSAIR komunikacijskoj akademiji u Solunu

Strategija EU za jadransko-jonsku regiju jedna je od četiri makroregionalne strategije EU, uz Strategiju EU za regiju Baltičkog mora (2009.), Strategiju EU za dunavsku regiju (2011.) i Strategiju EU za alpsku regiju (2016.).

EUSAIR pokriva deset zemalja: četiri države članice EU (Hrvatska, Grčka, Italija, Slovenija) i šest zemalja koje nisu članice EU (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, San Marino, Srbija), makroregija u kojoj živi 70 milijuna ljudi. Strategiju su zajednički izradile  EU Komisija i države Jadransko-jonske regije i dionici, koji su se složili da će raditi zajedno na područjima od zajedničkog interesa za dobrobit svake zemlje i cijele regije, posebno  u četiri ključna područja/stupa: plavom rastu, prometu, kvaliteti okoliša i održivom turizmu.

Četvrti stup “Održivi turizam“ koordiniraju Hrvatska i Albanija, a bavi se razvijanjem punog potencijala regije u smislu inovativnog, održivog i odgovornog turizma. Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje (Interreg Vb ADRION) osmišljen je kao dio mogućeg financiranja za projekte od interesa za EUSAIR. ADRION pruža podršku Strategiji za jadransku i jonsku regiju: U okviru četvrtog stupa dogovoren je strateški projekt „Facility Point“, kojemu je cilj pružati tehničku podršku upravljačkim strukturama EUSAIR-a. 

2021 godine  naša udruga  započela je  suradnju  pružajući  medijsku potporu   Interreg  Adrion -Eusair Facility Point projektu, kojim   u  Hrvatskoj tehnički  upravljaju i   koordiniraju naši članovi  Andrija Rudić  i  Biljana Bekić.  Na poziv  Miinistarstva turizma i  Eusair Facility Point Projekta članovi udruge su  prisustvovali  prezentaciji  Eusair  Facility Point Projekta, koja je održana u Čakovcu na Svjetski dan turizma, 27.rujna 2021.godine. Tom prigodom je održana i prezentacija  Strategije  održivog turizma  Međimurske županije, koja predstavlja  primjer  dobre prakse u  svjetskim okvirima.

Eusair Facility Point želi postići važnost  medijske povezanosti  s  javnošću, što su prepoznali u suradnji s našom Udrugom, koja medijskom  potporom  doprinosi zajedničkim interesima,izazovima i prilikama kroz  projekte  od velike važnosti za jadransko-jonske zemlje.

Suradnja se ne može odvijati bez učinkovite komunikacije, a komunikacija je interaktivan i dinamičan proces koji zahtijeva znanje i specifične vještine u koje se stalno mora ulagati. 

Članovi  naše udruge, novinari  Slobodan Kadić i Antoaneta Šimunović  izabrani su od  Projektnog menadžmenta Centra za europsku perspektivu, sa sjedištem u Sloveniji,  za sudjelovanje na drugoj akademiji  EUSAIR, koja je održana u Solunu od 4. do 7. srpnja 2023.

Obuka je bila nastavak „ EUSAIR Communication Academy“ programa izgradnje kapaciteta .

Dok je prvo izdanje bilo usredotočeno na alate i tehnike potrebne za učinkovitu digitalnu komunikaciju,  ovogodišnja EUSAIR  Komunikacijska akademija  bila je  usredotočena  na objašnjavanje složenih i apstraktnih pitanja na jednostavan, razumljiv i uvjerljiv način. Sudionici su stekli ključne vještine i alate koji će im pomoći u učinkovitom komuniciranju EUSAIR-a dionicima i zainteresiranoj javnosti.  Uz novinare, akademiju  su takodjer pohadjali  ključni implementatori EUSAIR-a, vladini  i institucionalni komunikatori .

Tijekom dvodnevnog programa 30 sudionika iz zemalja EUSAIR-a pohađalo je komunikacijske radionice o temama pojednostavljivanja poruka i pojednostavljivanja jezika, korištenja AI alata u komunikacijske svrhe kao i učinkovite komunikacije s medijima, primijenu teorije  na praktične zadatke povezane s EUSAIR-om i njegovom komunikacijom, kao što je razvoj ključnih poruka EUSAIR-a i pisanje priopćenja za javnost.

Službeni program Komunikacijske akademije EUSAIR kombiniran je s bogatim neformalnim programom s ciljem poticanja okruženja za razmjenu iskustava među različitim sudionicima.

Novinari Slobodan Kadić i Antoaneta Šimunović istaknuli su da je ova profesionalna edukacija i obuka za novinare bila jedno od najvrijednijih sredstava medijskog okruženja, smatraju je potrebnom i učinkovitom za sve FIJET nacionalne udruge u ovoj  jadransko-jonskoj regiji  i izvan njenih okvira.

0 Shares:
You May Also Like