Dodijeljene nagrade „MARKO POLO – SLAVNI PUTOPISAC“ za najbolje reportaže i putopise

13. dodjela  godišnje nagrade Marko Polo za najbolje putopisne reportaže održana je u hotelu Esplanade u Zagrebu,  17. prosinca  2023.  Ovom nagradom kojom potičemo  putopis kao važan oblik medijske promocije u turizmu  čini važnom i prepoznatljivom u turizmu 

Ovogodišnja   dodjela nagrada ponovo je okupila mnoge  goste, uzvanike, sponzore, partnere, nagrađene novinare, turističke novinare iz  inozemnih organizacija  Fijeta, te mnoge domaće novinare i članove Fijet Hrvatska. Važna je uloga nagrada i javnih priznanja. Nagrade „Marco Polo“ nisu samo potvrda  pojedinačnog uspjeha , one prepoznaju i druge kvalitete i doprinos u turizmu, s obzirom na doprinos i utjecaj koji nagrade imaju na  regionalni, lokalni turizam, odredišta nedovoljno vidljiva  na turističkoj mapi.

Povjerenstvo za dodjelu novinarske nagrade Fijet, koje čine ugledni hrvatski novinari Ante Gavranović, Željko Žutelija, Hrvoje Zovko, Jadranka Rilović, Marija Barić, prepoznalo je vrhunske uspjehe u putopisnom novinarstvu u Hrvatskoj, odabravši i nagradivši najbolje . Zahvaljujemo im na njihovom odabiru.

Prva nagrada Marko Polo Grand Prix za domaće putopisne priloge dodjeljuje se glavnoj urednici novinarki VESNI JURIĆ RUKAVINI za izniman doprinos turističkom novinarstvu i nizu reportaža o Hrvatskoj na Hrvatskom radiju, Radio Sljemenu u emisiji „Prstom po globusu“ ( Pokazivanje prstom globusa na kartu). Prva nagrada Marco Polo Grand Prix za međunarodnu novinarku dodjeljuje se SISSI MUNZ  iz Austrije za najbolje priče o Egiptu kao zemlji domaćinu Fijet kongresa održanog 2022.godine. 

Pet medalja „Marko Polo“ pripalo je domaćim novinarima za izvrsnost, novinarima koji su objavljivali putopisne članke, priče o hrvatskim krajevima, ljudima, običajima i tradiciji, neotkrivenim i zanimljivim odredištima, koje će turistički djelatnici  iskoristiti kao poticaj za nove sadržaje, turističke ponude, motivaciju za turiste kao i za i medijsku promociju novih turističkih proizvoda i sadržaja, posebice u novim trendovima i uvjetima turističke budućnosti. 

Nagrađeni novinari su: FILIP FILKOVIĆ KRNIĆ ,  TOMISLAV KRNIĆ, producentica TAMARA BABUN, za najbolje i neobične najbolje i neobične vizionarske agrarne priče diljem Hrvatske, u dokumentarnoj seriji „DULUM ZEMLJE“, objavljenoj na Hrvatskoj televiziji;  LANA MINDOLJEVIĆ za reportažu o Imotskom, podcijenjenom mediteranskom gradiću bez mora, ali plijeni svojim šarmom, ljepotom i čarobnom prirodom, objavljenu na portalu „Putni kofer“; HRVOJU DEČAKU za reportažu o Križevcima objavljenu u časopisu „Meridijani“ („Meridian“; KARMEN LEVAR za dokumentarni film „Bil je, ni ga, opet će prit!“, o pokladnim običajima i očuvanju kulturne tradicije. grada Novog Vinodolskog i CROATIA AIRLINES Inflight Magazina za izdanje „Život grada“ s naglaskom na ljepotu, događanja i život u Zagrebu. 

Pet posebnih priznanja dodijeljeno je novinarima koji su dali izniman doprinos hrvatskom putopisnom novinarstvu i hrvatskoj kulturi, prirodi i baštini: EDO POPOVIĆ i KRUNOSLAV RAC za knjige o Velebitu (Nacionalni park i Park prirode), časopis LUXURY LIVING CROATIA (za doprinos u promicanju luksuzne destinacije u Hrvatskoj), ZDENKA KOVACICEK i MIRO UNGAR za izniman doprinos posebnosti i  urbanoj glazbi u Hrvatskoj. 

Godine 2020. Fijet Hrvatska pokrenuo je nagradu za toleranciju, za one koji se zalažu i žive toleranciju unutar svojih zajednica i diljem svijeta kao sredstvo poticanja međukulturalne komunikacije, naglašavajući važnost tolerancije i otvorenog dijaloga za postizanje svjetskog mira temeljenog na univerzalnim ljudskim vrijednostima. Fijet Tolerance Award 2023 dobio je ŽELJKO MARUŠIĆ, glavni urednik i novinar emisije OTV-a „Željko  Marušić  i gosti“.

Iznimno je važno zahvaliti našim pokroviteljima koji su nas podržali   svih ovih   13.godina i doprinijeli realizaciji  projekta  „Marko  Polo – Slavni putopisac „- pokroviteljima   Ministarstvu turizma, Ministarstvu kulture i medija, sponzorima Hrvatskoj turističkoj zajednici, Gradu Zagrebu, Turističkoj zajednici grada Zagreba i Korčule, Croatia Airlines, Hotelu Esplanade ,Nimco Liquors Croatia, vinarima Oriovca, Brodskog Stupnika i  Stare Kapele : Grozdanović, Vučković i Galić. Posebno zahvaljujemo sjajnim glazbenicima Mirku Švendi, Voljenu i Vivian Grbac, Toniju Eteroviću, Zdenki Kovačiček i Miru Ungaru, kao i našem Medijskom pokrovitelju „Vecernji list“. Zahvaljujemo našim počasnim gostima Jasni Vanicek Fila, Ministarstvo kulture i medija, Lucijani Nataliji Jerković, Hrvatska turistička zajednica, Darji Dragoje, Turistička zajednica grada Zagreba i Tijani Haddad, predsjednik Fijeta.

S nama su i ove godine bili  članovi Fijeta iz inozemstva Tijani Haddad, predsjednik, Delal i Esra Atamdede, iz Turske, Sissi Munz iz Austrije, Kiran Marahatta iz SAD-a, Jacques Campe iz Francuske i Adisa Kusundžija, Bosna i Hercegovina. U suradnji i uz potporu    Turističke zajednice grada Zagreba, doživjeli su Zagreb u posebnom adventskom ozračju.

I ovom prigodom čestitamo  svim dobitnicima  na nagradama “Marco Polo”, u uvjerenju  da će ih nagrade poticati  da daljnji još uspješniji  doprinos u medijskoj promociji  turizma.

Zahvaljujemo svim našim cijenjenim uzvanicima i  gostima, partnerima, sponzorima, novinarima  i članovima Fijeta  i Fijet  Hrvatska koji su nam se pridružili na svečanosti.  

Veselimo  se slijedećoj dodjeli nagrada!

0 Shares:
You May Also Like