Održana Izborna skupština

FIJET Croatia, Izborna Skupština 19.6.2020.

Turistički novinari nikada ne miruju. I kada svijet tresu potresne koronavirusne teme, oni pokušavaju apelirati na odgovorni turizam promovirajući visoke standarde profesionalnosti bez granica. Članovi hrvatske podružnice najvećeg i najpoznatijeg svjetskog udruženja turističkih novinara i pisaca u turizmu, FIJET – na izbornoj su skupštini za predsjednicu na novi mandat od četiri godine ponovno izabrali Tinu Eterović Čubrilo.

– Osim Marka Pola, nagrade koju svakog prosinca dodjeljujemo najboljem turističkom novinaru ili putopiscu godine koji promiču Hrvatsku, ustanovili smo i novu nagradu – FIJET Tolerance za osobe koji svojim djelovanjem na svjetskoj razini pridonose međunarodnom razumijevanju i toleranciji što je zapravo i misija turizma – ističe Eterović Čubrilo, potpredsjednica i članica Izvršnog odbora svjetskog FIJET-a, naglasivši da je s obzirom na događanja u svijetu sada najbolje vrijeme da kao turistički novinari apeliraju na više tolerancije u svim sferama života.

Za dopredsjednika je izabran Mislav Togonal, novinar HRT-a, tajnica i likvidatorica je Marijana Rebić, a članovi Izvršnog odbora su Mario PlenkovićTomislav RadićPaulina Peko Šalja, Ivan DodigAnita Žuvela HitrecMarija DejanovićMislav Veselica te Slobodan KadićKarin Mimica koordinator je za FIJET Croatia FB, HND, Marko Polo projekt te Gastronaut, Amelia Tomašević savjetnica je predsjednice, a novo lice u udruzi je Slavica Šipicki, vanjska suradnica za PR i marketing. Nadzorni odbor čine Nikola Serdar kao predsjednik, Abi Shalabi i Siniša Križanec, a sud časti predsjednica Vlasta Kučiš i članovi Edo Kišić i Meri Šilović.

Kao i svako druženje fijetovaca, ovo posljednje u Svetom Ivanu Zelini organizirano je u cilju promidžbe kraja u kojem su se okupili. Domaćinstvo im je iskazala Turistička zajednica Grada Svetog Ivana Zeline i direktorica Marinka Zubčić. Novinari su bili gosti Konjičkog kluba Zelingrad i lokalne mini pivovare Angeluš iz srca Prigorja koju je 2016. osnovao Filip Devčić. Mala pivovara stvara velika piva koristeći samo vrhunske sirovine.

– Anđeli su bića svjetlosti i čistoće, baš kao i naša piva, koja nisu pasterizirana, filtrirana i kemijski tretirana. Veliku pozornost poklanjamo prirodnim procesima u proizvodnji stvarajući craft piva s karakterom koja sadrže hranjivi talog što im daje snažan karakter – istaknuo je Devčić. Nastavak druženja dogodio se na izletištu Hrupec uz domaće specijalitete pripravljene posebno za probrana nepca turističkih novinara.

Predsjednik Svjetskog udruženja turističkih novinara i pisaca u turizmu Tijani Haddad uručio je 2011. Vukovaru nagradu “Zlatna jabuka” kojom je ta novinarska asocijacija nagradila Vukovar za istraživanje vučedolske kulture i njezinu promociju u Hrvatskoj i svijetu. Haddad je tom prigodom istaknuo da je Vukovar, nakon Dubrovnika i Splita, treći hrvatski grad koji je dobio ovu prestižnu nagradu, svojevrsni turistički Oscar.

Putovanja bez granica i zidova

FIJET je najstarija asocijacija turističkih novinara nastala kao odgovor novinara na tadašnje ideološke i fizičke zidove i žice Istok-Zapad, konkretno zid u Berlinu. 1954. je poruka turističkih novinara Francuske, Italije i Belgije bila da putovanja bez granica i zidova donose mir, toleranciju i oporavak gospodarstva. Upravo je to udruženje poticalo razvoj turizma mediteranskih zemalja osiromašenih ratom. FIJET Hrvatska pokrenula je 2006. nagradu Marko Polo za putopis domaćih novinara o hrvatskim odredištima, osobito manje komercijaliziranih.

Jasminka Knežević / Glas Slavonije

0 Shares:
You May Also Like