8. Mediteranski turistički forum održan na Malti na temu očuvanja mediteranskog života

Mediteranski turistički forum (MTF) po osmi put održao se  na Malti od 21.do 24. studenog 2023, okupivši predstavnike  Vlada, čelnike međunarodnih organizacija i relevantnih nevladinih organizacija i lidere turističke industrije, vodeće konzultante i akademike najistaknutije kulturne, društvene lidere i turističke medije. Forum se još jednom pokazao kao sve važniji međunarodni događaj u smislu održivosti, mira i očuvanja autentičnosti mediteranskog života. Ovogodišnji Mediteranski  Forum  održan je  na temu  očuvanja mediteranskog života.

Mediteranska turistička fondacija ( MTF) neovisna  i nepristrana međunarodna organizacija za javno-privatnu suradnju, osnovana je 2013. godine na Malti,  s ciljem razvoja potencijala  održivog turizma diljem Sredozemlja, pokretač je i organizator Mediteranskog foruma, preuzimajući na ovaj način vrlo važnu odgovornost za osiguranje međunarodnog jedinstva i zajedničkog razvoja u mediteranskom bazenu. Pokrovitelj MTF-a  je Nj.E. dr. George Vella, predsjednik Malte koji je vrlo aktivan zagovornik mira u mediteranskoj regiji kroz promicanje održivog rasta turizma.

MTF je u proteklom desetljeću razvio snažnu međunarodnu mrežu i pokrenuo različite konkretne inicijative u raznim područjima uključujući glazbu i događaje, tehnologiju, uljepšavanje gradova, obuku i razvoj, vjerski turizam te izvrsnost usluga i sigurnost. 

MTF je je imenovao Senatore Fondacije, a  Hrvatsku  Predstavlja  Željko  Neven Bremec, Predsjednik Mediteranske udruga šefova kuhinja.

Forumu  je prethodio  važan sastanak ministara devet mediteranskih zemalja na poziv Claytona Bartola, Ministra turizma Malte, : Hrvatske, Cipra, Malte, Grčke, Egipta, Libije, Italije, Palestine i Španjolske koji  su se obvezali na suradnju za održivi turizam. Ministrica Nikolina Brnjac predstavila je  prvi hrvatski krovni Zakon o turizmu. U sklopu Foruma, Brnjac je sudjelovala na dva okrugla stola. Pod nazivom Rethinking Tourism: Sustainability i Competitiveness through Digitalisation. U obje rasprave predstavila je aktivnosti koje Vlada Republike Hrvatske provodi u cilju razvoja održivog turizma. Na Malti je usvojena i Malteška deklaracija koja naglašava nužnost održivog pristupa turizmu i povećane suradnje sredozemnih država te ističe kako se u ovim novim vremenima klimatskih promjena potrebno okrenuti novim alatima, kao što su alati digitalnog doba, koji će poduprijeti održivi turizam.

Organizirani   su paneli,  radionice i majstorske klase  na kojima  su razmjenjene  informacije, iskustva i smjernice,  olakšavajući rasprave o ključnim pitanjima industrije i provedbi održivih strategija. Na jednom od glavnih panela vezanim  za održivost destinacija na Mediteranu, koje sesuočavaju  s brojnim problemima, potrebi  transformacija i inovacija,pod nazivom  od dobrog do izvrsnosti, sudjelovala je  Ivana Vladović, Direktorica turističke zajednice Županije Splitsko-dalmatinske.

Na majstorskim radionicama sudjelovali su  Marina  Selak, Gastronaut, te  Mario Mandarić, Šef kuhinje, koji su svojim znanjem i  iskustvom doprinijeli podizanju kvalitete gastronomije.

Medijski  partner, i jedan od suosnivača MTF-a je FIJET.  Forumu  su prisustvovali članovi Izvršnog odbora,  te novinari iz  Fijet Nacionalnih udruženja Mediterana: Bosna i Hercegovina, Cipar, Hrvatska, Egipat, Francuska, Italija, Maroko, Slovenija, Španjolska, Tunis i  Turska, kao i Fijet Amerika koji  od početka  medijski potiču i uključuju sudionike iz svojih zemalja u ovaj zajednički projekt zajedništva i održivosti  Mediterana.

Na  Forumu su sudjelovali članovi Fijet Hrvatska prema funkcijama  Tina Čubrilo,Marijana Rebić, članice izvršnog odbora, Karin Mimica, Savjetnica MTF tima za gastronomiju,   Alma Harašić Bremec, Voditeljica Akademije kuhanja, kao i članovi Fijet  Hrvatska: Marinka Zubčić Mubrin, Direktorica TZ Sv. Ivan Zelina i  Petra Somek,  Vlasnica i  urednica časopisa „Meridijani“

Za vrijeme  Foruma dodjeljene su nagrade zasluženim pojedincima koji doprinose Mediteranskom turizmu. Glavne nagrade uručene su predsjedniku uprave Turkish Airlinesa Bilalu Ekşiju i kuharu Ebru Baybara Demiru iz Turske.  Prestižne nagrade uručene su i  Hrvatskim predstavnicima,  Ivana Vladović u kategoriji  održivog poslovanja,  te Mariu Mandariću za  održivu  kuhinju.

0 Shares:
You May Also Like