FIJET Hrvatska i ove godine na festivalu kamelija u Opatiji

Prema riječima  Mire Shalabi, Predsjednice, koja je ujedno i članica Fijet-a,  ova godina  posebna je za Udrugu ljubitelja kamelije. Proslava jubileja, 15 godina  od osnivanja i 5 godina članstva u  Međunarodnoj udruzi ljubitelja kamelija ICS- International Camellia Society.  Za 100 članova Udruge veliko priznanje za doprinos očuvanju i ljubavi prema kameliji,kao   i  razvoju priče o kameliji kroz  održavanje Festivala, ove godine u periodu  27.ožujka -2.travnja, u kojoj sudjeluju djeca od vrtičke dobi, osnovne i srednje škole, umjetnici i volonteri -ljubitelji kamelija.

Fijet  Hrvatska se prije nekoliko  godina pridružio medijskoj promociji ovog događaja, i iz godine u godinu sudjeluje u završnom djelu Festivala. I uvijek ljepota kamelije, ljubav Opatijaca prema ovom cvijetu oduševljava Fijetovce, kao i sve turiste i posjetitelje. Kamelija je jednostavno rečeno simbol Opatije, njen jedini dom u Hrvatskoj, koja živi s tim prekrasnim cvijetom 177 godina.

Na ovogodišnjem  Festivalu sudjelovali su  Tina Čubrilo, Petra Somek (Meridijani časopis), Marija i Ivor Barić (HIA Portal) i Marijana Rebić( Generalna tajnica Fijeta). Pridružili  su nam se članovi Slobodan Bukvić i Jagoda Čaldarević, koji su boravili u Opatiji povodom održavanja Festivala, a na završnom dijelu Siniša Križanec i Hermina Tudja, koji svoje poslovne aktivnosti  obavljaju u  Voloskom.  Uz Miru i Abija Shalabi koji  zasigurno daju pečat ovom događaju, i  Voljena Grbca koji je s divnom glazbom s svojim učenicima  upotpunio događaj. (mlade glazbene kamelije Anja Viktorija Peršić,Anđela Tadić,Tea Vučak,Gabrijela Antonac,Damir Maras,Miodrag Zajc,Anita Kos,Nikola Frković). Fijet članovi daju ovom divnom događaju posebnu medijsku kameliju.

U sedmodnevnom programu  Festivala su  mnogobrojna predavanja za djecu i odrasle, kao i Cvjetni korzo, na  kojeg je Udruga ljubitelja kamelija  posebno ponosna jer ga je  vratila na ulice grada. Ove godine  je  izdana i prva slikovnica (Kraljica z Opatije) o opatijskoj kameliji koju  krase radovi djece trećih i četvrtih razreda OŠ Volosko i Matulji. Uskoro  će i svečana promocija slikovnice (4. svibnja u knjižnici OŠ Opatija).

U parku Angiolina, dana 29. ožujka održane su  radionice i predavanja za građane na temu: Uzgoj i njega kamelija. Vjerujemo da su građani uživali u  predavanju dr. sc. Romane Lekić, docentice na Veleučilištu Bernays Zagreb. Fijetovci i gosti Festivala  pozorno su  slušali dr.sc. Romanu Lekić u obilasku parka Angiolina  kroz priču što nam  s drveće i biljke govore,slavenske legende  i povijest. 

Tradicionalno otvaranje Izložbe najljepših kamelija 31. Ožujka, u Umjetničkom paviljonu Juraja Šporera  privuklo je mnoge posjetitelje,kao  i  članove Fijeta  dajući svima  prigodu da izaberu i glasaju za  „svoje „ kamelije, i  vjerojatno se naši članovi  vesele vidjevši neke kamelije na postolju najljepših. Izložbu je otvorio Gradonačelnik, Fernando Kirigin. Uz pozdravni  govor Predsjednice Mire Shalabi, Janu Berndu Urbanu osnivaču Festivala uručeno  je Posebno priznanje.

U okviru projekta „Dolce Epoque!  uživali smo u  kostimima koje su nosile elegante djevojke i gospođe. Suradnjom s Udrugom koja promovira turističku baštinu Opatije uz pokroviteljstvo EU Parlamenta  i diplomatskih predstavništava u RH, dame su  obilježile  otvaranje i zatvaranje izložbe i cijelu manifestaciju vrativši nas u neko drugo lijepo vrijeme u kojem je kamelija imala istaknuto mjesto. Poseban čar festivala  je Dječji cvjetni korzo na Cvjetnicu kojeg je predvodila glavna cvjećarica i vrtlarica hotela Miramar, Katica Dražić.  Svojom haljinom  crvene boje simbolizirala je kameliju.

Glazba  je uvijek spoj prošlosti  i sadašnjosti, veže ljude i događaje. Voljen Grbac,poznati tenor Riječkog kazališta, ujedno i   član Fijeta,  sa svojim učenicima proveo nas je kroz glazbeno  vrijeme s odličnim glazbenim repertoarom mladih glazbenika. (mlade glazbene kamelije Anja Viktorija Peršić,Anđela Tadić,Tea Vučak,Gabrijela Antonac,Damir Maras,Miodrag Zajc,Anita Kos,Nikola Frković). Čestitke Voljenu na osmišljenom divnom nastupu svih izvođača.

Tradicionalno vođenje Festivala i ove godine je povjereno Draženu Turini Šajeta.Proglašenje  najljepših kamelija uvijek  je uzbudljiv.Čestitke dobitnicima  Mirjani Mendrila iz Rubeša, Antoniji Cvetković iz Opatije i  Čedni Hotzi Raffanelli iz Opatije. Čestike  našoj Miri Shalabi za najljepši grm kamelije, te Nikoli Turina iz Opatije i Mirjani Mendrila iz Rubeš,  koji su izabrano od strane žirija.

Najvećim brojem glasova  publike za najljepši izloženi cvijet, čestitke idu Mojci Brubnjak iz Opatije  i Mariji Popović iz Ičića.

Program su obogatili  glazbeni nastupi  zbora Štorija Rukavac, sopranistice Marie Baldini, te prof. Ivane Vrban iz Glazbene škole I. M.Ronjgov iz Rijeke na glasoviru

„Karakter jela“, mirisi, boje, okusi  bili su dio  našeg gastro otkrivanja u  restoranima  Lumber, Boćarija i  Kinkela. I divno  zajedničko druženje.

Hvala  Miri  i Abiju Shalabi, te  cijelom timu  Udruge ljubitelja kamelije Opatija na Festivalu  s   pričom i emocijama.

0 Shares:
You May Also Like