FIJET dodjelio Zlatnu jabuku gradu Izmiru

Nakon svečane  dodjele  nagrade „Zlatna jabuka“  Novom Sadu, Srbija dodijeljenu 8.rujna o.g., FIJET – Međunarodna federacija turističkih novinara i pisaca u turizmu dodijelila je tu prestižnu nagradu, koja se naziva i turističkim Oskarom, gradu  İzmiru za izvanredne doprinose  u turizmu, kroz  aktivnosti očuvanja  povijesnih i kulturnih vrijednosti ovog  svjetskog turističkog odredišta.

Na svečanu dodjelu  pozvani  su  članovi  Izvršnog odbora FIJET-a, Izvršnog odbora FIJET Turska i predstavnici  TURSAB-a i Udruženja hotelijera, te Gospodarske komore regije Izmir. Iz Hrvatske je događaju prisustvovala Marijana Rebić, Generalna tajnica FIJET-a.

Govoreći na ceremoniji u povijesnoj tvornici plina na ugljen, Tunç Soyer, gradonačelnik İzmira, rekao je da je to velika čast. Izražavajući da svaka nagrada zapravo povećava odgovornost na plećima primatelja, Tunç Soyer je naglasio: „Posebno ako ovu nagradu dodjeljuje najstarija i jedna od najuglednijih  najuglednijih medijskih udruženja  u svijetu“.   To obvezuje da još  više zajedno promoviramo ovaj prekrasni dragulj  İzmir  cijelom svijetu”, rekao je.

Delal Atamdede, predsjednik Udruge turističkih pisaca i novinara Turske (ATURJET), izjavio je da je do sada dodijeljeno više 70 nagrada  „Zlatna jabuka“  a ovo je peta dodijeljena  destinacijama u Turskoj. 

Predsjednik Mediteranske turističke fondacije, Tony Zahra, izjavio je da dolazi  vrijeme za İzmir, uz gradonačelnika vizionara.  Istaknuo je  da povećanje boravka turista više od 3 noći   i sadržaj koji im  pruža u strateški određenom održivom turizmu, vrlo je važno za gospodarstvo.

Tijani Haddad, predsjednik Svjetske federacije turističkih novinara i pisaca, izjavio je da je turizam vrlo snažan čimbenik u gospodarstvu mnogih turističkih destinacija u svijetu naglasivši da pridonosi 10 % svjetskog prihoda i pruža mogućnosti zapošljavanja za više od 10 % svjetske populacije, te da turizam predstavlja  mnogo više od gospodarskog čimbenika. Turizam  je i kulturna poruka za jačanje prijateljstva i solidarnosti među ljudima. Čestitavši  gradu Izmiru,  zaključio je da  turizam treba biti čimbenik očuvanja međunarodne kulturne baštine i boljeg prijenosa budućim generacijama.

0 Shares:
You May Also Like