Svečana dodjela nagrada “Marko Polo – slavni putopisac”

Zagreb, 9.12.2021.

U hotelu Esplanade (Fijet Hotel Partner), 9. prosinca 2021. održana je 11. dodjela nagrada „Marko  Polo – slavni putopisac“ hrvatskim putopiscima i novinarima. Uloga nagrada i javnih priznanja važna je dobitnicima, ali i  u turizmu, jer  svojim reportažama utječu na turističke destinacije, istražuju nove, posebno u lokalnim i regionalnim okvirima. 2020. godine, a dijelom i 2021. , prestala su međunarodna medijska putovanja, potakla su domaći turizam, a samim tim i otvorila nove mogućnosti razvoja turizma.

Zdravstvena situacija u protekloj godini promijenila je naše glavne osobne brige. Nakon godinu dana intenzivne neizvjesnosti zbog pandemije COVID-19, svečanost dodjele nagrada Marko Polo  ponovo spojila  uzvanike, goste, sponzore, partnere, nagrađene novinare, međunarodne turističke novinare Fijeta te brojne hrvatske novinare i članove Fijeta.

Ovogodišnja  svečana dodjela  nagrada  bila je  prigoda da se odgođena nagrada Marco Polo Grand Prix  2020  dodjeli  Albini Podbovšek Adamič, slovenskoj novinarki  za najbolje reportaže s otoka Rodosa-Grčka, domaćinu kongresa FIJET-a 2019. godine. Svečanosti se pridružio Goran Milić, Hrvatski novinar nagrađen Velikom nagradom Marka Pola 2020.

Povjerenstvo za nagradu novinara Fijet, u sastavu Ante Gavranović, Hrvoje Zovko, Jadranka Rilović, Marija Barić i Anita Žuvela, prepoznalo je izvrsna postignuća u putopisnom novinarstvu u Hrvatskoj, birajući i nagrađujući kolege za najbolje reportaže i putopise.

Prva nagrada Marko Polo Grand Prix za domaće putopisne priloge dodjeljena je novinaru Željku Žuteliji za knjigu „Moj Zagreb-najljepši grad na svijetu“, koja inspirira čitatelje da otkrivaju Zagreb sa svih aspekata.

Šest medalja „Marko Polo“ pripalo je domaćim novinarima za izvrsnost, novinarima koji su objavljivali putopisne članke, priče o hrvatskim krajevima, ljudima, običajima i tradiciji, neotkrivenim i zanimljivim destinacijama, koje će turistički djelatnici koristiti kao poticaj za nove sadržaje, turističke ponude ili kao motivacija za turiste i medijsku promociju novih turističkih proizvoda i sadržaja, posebno u novim trendovima i uvjetima turističke budućnosti.

Nagrađeni novinari su: Petra Sopek, urednica velikog magazina Meridijani, Paula i Djelo Jusić, autori i producenti TV reportaža „Hrvatska iz bajke“, Slobodan Kadić za seriju inspirativnih reportaža koje budi maštu putujući Hrvatskom, objavljenih u Dnevnim vijestima „ Glas Slavonije“, Željko Marušić za izniman doprinos za putopisno novinarstvo i TV emisiju „Željko i njegovi gosti“, Vladimir Kumbrija, glavni urednik Hrvatskog radija i za veliku turističku dnevnu radijsku emisiju „Ljeto na I. programu“ i Denis Mahmutović za reportaže iz misteriozne i neistražene destinacije u Hrvatskoj, objavljene u dnevnim vijestima „24 sata“.

Tri su posebna priznanja dodijeljena: Radio Sljeme za tjedne radijske reportaže iz Zagreba posebno za emisije „Bed and Breakfast“ koje doprinose popularizaciji i afirmaciji posjeta Zagrebu, zatim KAportal i Mario Pušić za seriju reportaža „Skriveni dragulj na dohvat ruke“ i Student TV za TV reportažu iz Soluna koji je bio domaćin Akademije mladih novinara 2021.

Povodom 15. obljetnice dodijeljena je posebna nagrada Tini Čubrilo za autorstvo i realizaciju projekta Marko Polo.

Fijet Hrvatska je 2020. godine pokrenuo nagradu za Toleranciju, onima koji zagovaraju i žive toleranciju u svojim zajednicama i diljem svijeta kao sredstvo poticanja interkulturalne komunikacije, naglašavajući važnost tolerancije otvorenog dijaloga za postizanje mira u svijetu utemeljenog na univerzalnim ljudskim vrijednostima.

Nagradu za toleranciju Fijet dobio je novinar (Večernji dnevni list) Hassan Haidar Diab.

Iznimno je važno biti zahvalan svojim sponzorima koji  godinama doprinose uspješnoj realizaciji projekta „Marko Polo“:  Ministarstvo turizma, Hrvatski turistički ured, Grad Zagreb, Turistički uredi Zagreb i Korčula, Croatia Airlines, Hoteli Esplanade, Fermai-Split i Rixos Libertas-Dubrovnik, Nimco Liquors Hrvatska, Feravino Hrvatska, Glazbenici Mirko Švenda, Paula i Djelo Jusić te medijski pokrovitelj „Večernji dnevni list“.

Tom prigodom je upućena zahvala počasnim gostima, gospođi Sandri Herman, državnoj tajnici Ministarstva turizma, Luki Benku, izaslaniku gradonačelnika Zagreba, Dariju Trnki, izaslaniku Hrvatskog turističkog ureda i Ivici Krizmaniću, direktoru Hotela Esplanade. Uzvanici, gosti, nagrađeni novinara, inozemni novinari Fijeta  učinili su ovaj događaj posebnim.

Hvala međunarodnim novinarima Fijet koji su nam se pridružili u Zagrebu: Jacquesu Campeu, Francuska, Stefanu Baciuu, Rumunjskoj, Alexanderu Stempu, Mađarskoj, Mevlidi i Dariju Novaliću, Bosna i Hercegovina, Đorđu i Zvezdani Mihajlović, Srbija.

Zbog  pandemijskih okolnosti  svečanosti  nisu bili nazočni predstavnici Grada i Turističke zajednice Korčula, kojima će se uručiti  originalni odljev  nagrade „Marko Polo“, autora , akademskog kipara Luje Lozice.  Marko Polo će povratkom u  Korčulu  biti izložen  u muzejskoj postavi  kuće  Marka Pola.

Za dugogodišnje partnerstvo i suradnju posebno priznanje  bit će naknadno uručeno g.  Vojku Pleštini, Direktoru Međunarodnog turističkog film festivala.

0 Shares:
You May Also Like