U Egiptu održan 62. Kongres Svjetskog udruženja turističkih novinara i pisaca u turizmu

U organizaciji FIJET-a i FIJET-a Egipat, u periodu od 9. do 15. listopada.


Na Kongresu je uz domaćine i goste, nazočilo više 190 sudionika iz zemalja: Austrija, Bahrain, Belgija, Bugarska, Egipat, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Jordan, Kuwait, Latinska Amerika, Libanon, Libija, Maroko,Poljska, Rumunjska, Sjedinjene Američke države, Slovačka, Slovenija, Srbija, Španjolska, Tunis i Turska, među kojima je najbrojnija delegacija iz Hrvatske.

Svečano otvorenje održano je 10.listopada u hotelu Sonesta Tower u Kairu, na kojem se uzvanicima, gostima i sudionicima obratio Tijani Haddad, Predsjednik FIJET-a, Salah Attia, Predsjednik FIJET Egipat. Poseban govor dobrodošlice uputio je g. Amr El Kady, CEO of Egyptian Tourism Authority, Ministarstvo turizma koje je spojeno sa starinom i nosi naziv „ Ministry of Tourism and Antiquities“, kao i predsjednik Nehra Udruženja, g. Mounir Ghabour i Ashraf Mounir Pomoćnik Ministra za latinske poslove.

Nakon uvodnih izlaganja prikazan je promotivni film „Egypt alive“. -Također je prikazan film u spomen na sve kongrese FIJET-a , autora i člana Kamenka Milenkovića. Dr. Mostafa Waziry generalni tajnik vrhovnog vijeća za antikvitete, upoznao je sudionike s istraživanjima stare egipatske civilizacije, uz oduševljenje svih sudionika.

Tema ovogodišnjeg Kongresa bila je „Put svete obitelji“ (The route of the holy family in Egypt) s izlaganjem g. Mr. Mounir Ghabbour, Glavnog osnivača Nehra Association.
Uzvanici i gosti bili su predstavnici turističkih institucija, kao i svih vjerskih zajednica, te ambasadori.

Uzvanicima i gostima pridružio se g. Tomislav Bošnjak, Veleposlanik Hrvatske u Egiptu, te nam tako ukazao veliku čast i poštovanje našoj Delegaciji, na čemu mu se jako zahvaljujemo.

Za vrijeme Kongresa, u Asuanu održano je Predsjedništvo FIJET-a, na kojem su provedeni izbori za novi mandat Predsjednika i Izvršnog odbora u trajanju 4 godine, kao imenovanja na funkcije.

Gđa. Tina Čubrilo ponovo je izabrana za člana Izvršnog odbora, te jedan od tri Potpredsjednika. Marijana Rebić ponovno je imenovana za Generalnog tajnika, što nam je izuzetna čast i zadovoljstvo.

Tijani Haddad ponovo je izabran za Predsjednika FIJET-a, a članovi Izvršnog odbora uz Tinu Čubrilo su Salah Attia iz Egipta, Delal Atamdede iz Turske, Plamen Starev iz Bugarske, Ludmila Novacka iz Slovačke, Stefan Baciu iz Rumunjske i Najib Senhadji iz Maroka.

Predsjednik je uz Tinu Čubrilo imenovao Potpredsjednike Salah Attia i Delal Atamdede.
Službenu Facebook stranicu uređuje i dalje predsjednica Zbora turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva Karin Mimica. Akademiju mladih turističkih novinara i dalje će voditi prof. Sema Kutlu iz Turske, a Odbor za dodjelu turističkog oskara „Zlatna jabuka“ Plamen Starev.

Cilj kongresa FIJET-a je svake godine promovirati turizam u nekoj drugoj zemlji, koja se kandidira za domaćina. Na Predsjedništvu su domaćinstvo kongresa ponudile članice za 2023 godinu Rumunjska (Temišvar) i Slovačka, a za 2024 Grčka i Srbija. Uskoro će se definirati raspored kongresa, prema detaljnoj ponudi i standardima FIJET-a, koje su nominirane zemlje obvezne poslati.

Nakon dvogodišnje pauze, ovogodišnji kongres stvorio je specifičnu atmosferu i energiju sudionika, posebno u obilascima i putevima stare Egipatske civilizacije, koja nikoga nije mogla ostaviti ravnodušnim. Domaćini su nam uspjeli organizirati najveća Svjetska i egipatska nalazišta hramova, piramida, kipova i muzeja, uključujući i novi muzej u Kairu u kojem su prošle godine premještene 22 mumije.

Kroz prezentacije na svečanom otvorenju, kao i u obilascima piramida, hramova, vječnih počivališta kraljeva, kraljica, kao i gradova koje krase svojim staro egipatskim civilizacijskim obilježjima s odličnim vodičima, pokazali su bogatstvo starine u punom sjaju, kao i ljubav prema svojoj povijesti. Giza s piramidama, Kom Ombo Hram, Hram u Karnaku i Luxoru, otok Philae s hramovima, neizostavni su dio stare egipatske civilizacije, koju smo posjetili.

Egipat kao odličan domaćin ponovo se iskazao u organizaciji i odabiru lokacija koje smo posjetili. Prošlost odlično iskombinirana s vrlo dinamičnom današnjicom, na sve sudionike iz cijelog svijeta ostavila je dojam i svakako želju za povratkom u čaroban Egipat.
Za vrijeme cijelog programa osjećali smo njihovu da nam pruže najbolje od sebe. Bogatstvo povijesti uz bogatstvo povezanosti članova FIJET-a diljem svijeta.

0 Shares:
You May Also Like