Dodijeljene nagrade Marko Polo 2019.

U organizaciji FIJET Hrvatska i Zbora turističkih novinara HND-a u Novinarskom domu dodijeljene su nagrade Marko Polo za najbolje turističke reportaže. Grand Prix “Marko Polo 2019” dodijeljen je uredniku i novinaru te ujedno i predsjedniku FIJET Rumunjske Stefanu Baciu, dok je nagrada Marko Polo ove godine pripala Radmili Kovačević, novinarki Večernjeg lista.

Stefan Baciu je nagradu dobio za serijal objavljenih radio reportaža iz Maroka, zemlje domaćina kongresa FIJET-a u 2018. godini.

Radmila Kovačević nagradu je dobila za uspješan serijal reportaža i napisa kojima afirmira Slavoniju kao ozbiljnu i vrlo potentnu turističku destinaciju.

Kao iskusna turistička novinarka, ukazuje pritom na posebnosti destinacije i ujedno apostrofira ne samo prednosti slavonskog turizma, nego i upozorava što bi se trebalo činiti da se cijela destinacija podigne na višu razinu, pritom posebno ističemo reportažu “Svi koji prigovaraju Slavoniji sigurno još  nisu bili kod nas”, navodi se u obrazloženju nagrade.

Dodjeljeni su i medaljoni Marko Polo pa je tako to priznanje dobila i Lana Mindoljević za putopisnu reportažu o najljepšim kontinentalnim rijekama za kupanje te reportažni putopis “LOŠINJ: mirisna antistres terapija na otoku zelenila, vitalnosti, dupina i kristalno čistoga mora”.

Obje reportaže pisane su originalnim stilom, odmaknute od uobičajenih pristupa napisima o turizmu, koji su najvećim dijelom vezani uz glavnu sezonu. Lana, međutim, naglašava kako je Lošinj najljepši u predsezoni, odnosno kako “u bablje ljeto nema ljepšeg nego uživati na kupalištima koja su nam blizu, uređena, osvježavajuća”, naveli su članovi žirija u svom obrazloženju.

Dobitnica medaljona Marko Polo je i Andrea Buče, urednica i novinarka HRT-a. Nagradu je dobila za putopisni serijal “Stani u Lici”. Kolegica Buče kroz ovaj serijal prikazuje zanimljivosti ličkog kraja, svojevrsnoga bisera hrvatskog turizma, dosad nedovoljno iskorištenog. Osobitost je način na koji nam približava tu jedinstvenu ponudu i ljude koji su njen sastavni dio, navodi žiri.

Među dobitnicima medaljon Marko Polo je i Robert Knjaz za originalno promicanje kulture i običaja u pojedinim hrvatskim krajevima. Ovaj put je to prikaz fešte Utrke tovara u Tribunju. Redatelj, voditelj i autor brojnih domaćih emisija odlikuje se specifičnim, često intrigantnim pristupom koji plijeni pozornost ne samo zbog načina prezentacije, smatraju u žiriju.

Dobitnik medaljona Marko Polo je i Miki Bratanić za svoju posebnu priču o konobi kao bitnom obilježju dalmatinske tradicije. Konoba po njemu ima puno šire značenje: to je prostor u kojem se čuvaju jezik, kultura, običaji, klapska pjesma. Konoba je na poseban način “duša dalmatinskog čovjeka”. Njegov originalni projekt Priča o konobi obuhvaća tri zasebne cjeline: Konoba, Priča o konobi i Priče iz konobe za djecu ima za cilj očuvanje i promicanje tradicije te stvaranje prepoznatljivosti kroz prizmu izvorne težačke konobe, navodi se u obrazloženju.

Medaljon Marko Polo dodijeljen je i multinacionalnom magazinu Prizma, urednici Danieli Draštati. Prizma je jedna od najdugovječnijih emisija HRT-a, traje pune 23 godine. Sve vrijeme emisija skreće pozornost na nacionalne manjine i kulturno blago koje one nose u sebi. Urednica Draštata je uvelike zaslužna za originalnost emisije i njenu usredotočenost na prikazivanje u kojoj su mjeri nacionalne manjine, njihovi običaji i kultura, istodobno i vrijednost te obogaćivanje cijeloga hrvatskog društva.

Vjekoslav Madunić dobio je medaljon Marko Polo za turističke reportaže objavljene na portalu Glas Hrvatske i Fama.com.hr – Miris Božića u Konavlima. Madunić nam je vrlo slikovito približio običaje, zanimanja i ljude ovog kraja, gdje “ljude ne more brige o životu”. Tu se našla i priča o Linđu, karakterističnoj tradicionalnoj slastici ovoga kraja – Konovoskoj Mantali, priča o vinima i vinarima te o udruzi Komajska kalaška mornarica. Zanimljivo i poučno, obrazloženje je nagrade.

Nagrada za najbolju reportažu o Adventu u Zagrebu 2018. pripala je kolegi Radmilu Bumberu, novinaru i uredniku iz Srbije.

Objavljene su četiri reportaže. Riječ je o emisiji koja promiče turizam i gastronomiju, a prikazuje se nedjeljom na 80 TV-postaja te na YouTube-kanalu u Srbiji s nacionalnom pokrivenošću, kao i zemljama u okruženju u produkciji ADRIATIC 949, navode članovi žirija u obrazloženju ove nagrade.

Ocjenjivački odbor za dodjelu nagrada Marko Polo radio je u sastavu Anita Žuvela, Hrvoje Zovko i kao predsjednik, Ante Gavranović.

Kako navode organizatori dodjele nagrade, projekt dodjele nagrada za najbolje turističke reportaže realiziran je uz pomoć Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice, Grada Zagreba, Grada Korčule, Turističke zajednica grada Zagreba, Korčule Međimurske županije, Id Riva Toursa, hotela Esplanade, Puntijar, Croatia Airlensa, Nimco-domaća pića,  Restorana Trnjanka, Vina Krauthaker, Udruženje vinara Škrlet Moslavina.

0 Shares:
You May Also Like