Proglašene nagrade “Marko Polo 2020.”

Marko Polo

U organizaciji FIJET Hrvatska, u suradnji s Zborom turističkih novinara HND-a proglašene su nagrade Marko Polo za najbolje turističke reportaže. Ocjenjivački odbor za dodjelu nagrada Marko Polo radio je u sastavu Jadranka Rilović, Anita Žuvela, Hrvoje Zovko i kao predsjednik, Ante Gavranović.

Autorica projekta Marko Polo je predsjednica FIJET-a Hrvatska, turistička novinaraka Tina Eterovic Cubrilo, koja je projekt pokrenula 2010. s ciljem promocije turističke reportaže kao novinarske forme.

Proglašene su sljedeće nagrade:

(INOZEMNOM NOVINARU) na prijedlog Izvršnog odbora FIJET-a
ALBINA PODBEVŠEK, SLOVENIA
ALBINA PODBEVŠEK, dugogodišnja turistička novinara, odnedavno umirovljenica, ali s redovitim objavljivanjem u izdanju najpopularnijih novina „DELO“ u Sloveniji.
Dugogodišnja je članica Fijeta, do 2017, kao član Nacionalnog udruženja FIJET Slovenija, a nakon raspuštanja udruženja, individualna članica. Sudjelovala je na većini FIJET kongresa, kao i na više studijskih putovanjima u organizaciji FIJET-a.
Sa svih tih događanja objavila je niz putopisa, reportaža – iz Moskve, Tunisa, Maroka, Egipta, Grčke…
Reportaže su objavljenje u posebnim izdanjima Slovenskog magazina DELO:
U razmatranje za nagradu „Marko Polo 2020.“ Izdvajamo objave u specijalnim izdanjima „DELA“.
PRVA REPORTAŽA: „ONA“, namijenjeno prvenstveno ženama u okviru magazina.
Naslov: SYMI – MESTECE IZ PRAVLJICE TISOĆ IN ENA NOČ
DRUGA REPORTAŽA: Izdanje SUPER 50 – namijenjeno putovanjima za osobe iznad 50 godina.
Naslov: RODOS – NA OTOKU SONČNEGA BOGA.

Sljedeće nagrade dodjeljuje Ocjenjivački odbor u sastavu Jadranka Rilović, Hrvoje Zovko, Anita Žuvela Hitrec i Ante Gavranović (predsjednik):

MARKO POLO GRAND PRIX 2020 (domaćem novinaru)

GORAN MILIĆ za reportaže u tjednoj specijaliziranoj emisiji HRT-a „DESTINACIJA HRVATSKA“.
Obrazloženje:
„Destinacija Hrvatska“ je dinamična mozaična HTV emisija o turizmu koja otvara teme i postavlja jasna pitanja o stanju hrvatskog turizma, ali i njegovoj budućnosti.
U situaciji korona pandemije uoči sezone 2020. izdvajamo i naglaske na turizam u posebnim uvjetima sa sugestijama mogućih pozitivnih riješenja.
Goran Milić kao stalni suradnik u emisijama donosi priče iz hrvatskih odredišta, koje su dostupne i na You Tube: priča o Kraljevici, o Mljetu, o Viru, Konavlima.
Goran Milić,prepoznatljiv je ugledni autor, doajen reportaža i putopisa iz različitih dijelova svijeta: Kuwaita, obje Amerike, Švicarske Austrije,BiH… iznimno gledane emisije na HTV i Al Jeezera.
Za emisiju Destinacija Hrvatska objavio je 30 priloga – od odnošenja smeća po otocima u okolici Dubrovnika preko Napoleonovih staza na Pelješcu do obnove porušenih hotela.

NAGRADE „MARKO POLO 2020.“

Ova je godina bila vrlo specifična kad je riječ o turizmu. Od najava totalne katastrofe do (ipak) donekle prihvatljivih rezultata. Prijava za Natječaj nije bilo previše.
Novinari koji su svojim reportažama potaknuli, približili ili otkrili domaća odredišta svojim istraživanjima od najbliže okolice do neotkrivenih ljepota, autentičnim događajima i putovanjima zasluženo se nalaze među nagrađenima.

GORAN RIHELJ za objavu reportaža i članaka o hrvatskim odredištima na portalu HrTurizam i Turističke priče.
Zaljubljenik u svoj slavonski kraj Goran je prije dvije godine, među kolegama novinarima, pokrenuo projekt lobiranja za održavanje Dana Hrvatskog Turizma (DHT) u Slavoniji.
Potporu u inicijativi pružio mu je i Selimir Ognjenović, touropertor ID Riva toursa te je ono što se 2018. činilo nemogućim za organizaciju, realizirano 2019. godine.
U posljednjih 5 godina objavio je više od 7.600 vijesti, priča, intervjua i drugih važnih informacija iz područja turizma.
U 2020 medijska podrška TV projektu Vrbovca“ Kaj su jeli naši stari“. Portal „Turističke priče“ uključuje i različite autore i njegovove suradnike iz neotkrivenih ili manje medijskih istaknutih destinacija.
Goran Rihelj istražio je mogućnosti kontinentalne Hrvatske poput najnovije: „Vinske priče Srijema“- brendiranje Srijema kao turističke destinacije na https://www.turistickeprice.hr/
https://hrturizam.hr/

MARIJA BARIĆ za objavu reportaže o Ozlju i gornjem Pokuplju
Marija Barić dugogodišnji je turistički novinar, urednica i vlasnica portala HIA – Hrvatska, Iseljeništvo, Svijet.
Kontinuirano predstavlja i prenosi vlastite doživljaje iz domaćih destinacija, najvećim dijelom neotkrivenih, autentičnih, interesantnih za otkrivanje, s posebnim naglaskom na tradiciju, kulturu i baštinu odredišta.
https://www.hia.com.hr/…/13017-posjetili-smo-ozalj-i…
https://moja-domovina.net/…/biseri-hrvatske-ozalj-i…/
https://www.hia.com.hr

NADA MIRKOVIĆ za reportažu ZANOSNI MIRISI HRVATSKE objavljenu u ljetnom izdanju putnog časopisa Croatia Airlines
NADA MIRKOVIĆ, slobodna novinarka i kolumnistica vodećih časopisa, objavljujući priče o fenomenima, događajima, zanimljivim ljudima, lijepim stvarima.
Suradnik je u putnom časopisu Croatia Airlines, koji je unatoč mjerama Covida u 2020 nastavio izlaziti u elektronskom izdanju s reportažama o Hrvatskoj.
U ljetnom izdanju časopisa objavila je reportažu ZANOSNI MIRISI HRVATSKE, gdje je uz fotografije Ive Pervana približila ljepote mirisa i raznolikosti 5000 biljaka, začina u Hrvatskoj.
https://www.croatiaairlines.com/…/in…/Summer-2020/

MARKO POLO NAGRADA ZA PUTOPIS O ZAGREBU
ŽELJKA KUNŠTEK – za reportažu „U idili Žumberka“

Željka Kunštek objavila je niz reportaža pod naslovom „Zagrebačka županija – Top destinacija za top izlete“, i to u u ediciji svibanj 2019 – travanj 2020 .
Reportaže Mistični Zagreb i u idili Žumberka objavljene su u izdanju svibanj 2020 -travanj 2021 u on line magazinu TIP TRAVEL u zimskom i proljetnom broju 2020 na tri jezika: hrvatski, engleski, njemački.
Časopis donosi zanimljive putopise, reportaže, ideje za putovanja, niz doživljaja i korisnih savjeta iz iskustva autora, najave raznih događanja.
https://tiptravelmagazine.com/hr-HR/naslovna.html

POSEBNA PRIZNANJA
TOMISLAV RADIĆ za objavljene reportaže o Rodosu u Grčkoj, domaćinu zadnjeg kongresa Fijeta u 10 medija.
Tomislav Radić, dugogodišnji turistički novinar i član Fijet Hrvatska, redoviti je član delegacije iz Hrvatske na svim kongresima i konstantno novinar s najvećim brojem reportaža ili vijesti o zemlji domaćinu ili kongresu. Surađujući s mnogim regionalnim novinama, turističkim portalima, on line novinama objavio je 9 reportaža i članaka,
te na Hrvatskom Radiju intervju s Tijani Haddad. Na taj način, istaknuo se među svim sudionicima brojem objava o zemlji domaćinu i kongresu.

POSEBNO PRIZNANJE VEČERNJI LIST i UREDNICI Marini Borovac (povelja) za projekt serije reportaža o Hrvatskim odredištima „ Idemo na izlet“ .
Projekt je to kojim se obogaćuje ukupna spoznaja o turističkim mogućnostima i resursima pojedinih dijelova Lijepe naše. Poziv potencijalnim korisnicima glasi: krenite stazom, prošećite planinama, doživite jesen na moru, otkrijte mistične rute povijesnih i prirodnih ljepota, od naselja do muzeja, ciklo ture, doživite šume, itd, s pogledom na cijelu Hrvatsku.

NAGRADA FIJET TOLERANCIJA ( FIJET TOLERANCE)
Ova se nagrada dodjeljuje prvi put. Nagrada je utemljena 2020 s ciljem dodjele pojedincima koji svojim javnim djelovanjem, napisima ili slikom pridonose vjerodostojnom i etičkom promicanju istine o različitosti, posebno kad je riječ o povijesnoj, kulturološkoj i prirodnoj baštini u zemljama koje su najviše pogođene siromaštvom, glađu, terorizmom i ratovima.
Odlukom Izvršnog odbora FIJET-a prva se nagrada dodjeljuje TIJANI HADDAD-u, predsjedniku FIJET-a .
Predsjednik Fijeta svojom dugogodišnjom javnom aktivnošću i ponašanjem i utjecajem u turizmu pridonio je suradnji u zajednici i očuvanju ljudskih vrijednosti, različitosti u svijetu, očuvanju kulture, baštine i nadasve mira. Svojim djelovanjem u okviru u UNWTO , kao i vođenjem FIJET-a pokazao je da razumije međuodnost između svojih prava i prava drugih, pridonio je usmjeravaju k razvijanju tolerancije, poštivanja različitosti i ljudskih prava.
Nacionalna nagrada FIJET TOLERANCE dodjeluje se Hrvoju Ivančiću, književniku, putopiscu i autoru dokumentarnih filmova.
Hrvoje Ivančić strane destinacije najčešće bira sasvim spontano. Odlazi i na „opasna“mjesta gdje se vode ratovi, odakle stanovnici odlaze u izbjeglištvo, ali i nedovoljno poznata odredišta gdje u njegovim knjigama,putopisima upoznajemo nove kulture, ljude, običaje.
Svaka kultura ostavila je na njemu traga, puno je naučio na svim putovanjima, želeći to približiti čitateljima svojih knjiga kao: Dunavski bluz, Samsara put na istok, Za Atar ..
Napisima ili slikom pridonosio je vjerodostojnom i etičkom promicanju istine o različitosti, posebno kad je riječ o povijesnoj, kulturološkoj i prirodnoj baštini u zemljama koje su najviše pogođene siromaštvom, glađu, terorizmom i ratovima. Film o Siriji koji je snimio za vrijeme svog zadnjeg boravka u toj zemlji izazvao izniman interes hrvatske javnosti, objavio je zbirku priča “Za’atar”.
Njegova izjava: „Krenuo sam putovati s namjerom da promijenim svijet, ali je svijet na kraju promijenio mene“, najbolje govori o njegovoj misiji o prihvaćanju različitosti, upoznavanju različitih kultura i običaja, te da svojim knjigama i predavanjima da djeluje u društvu o toleranciji prema različitosti, naročito u zemljama koje su najviše pogođene siromaštvom, glađu, terorizmom i ratovima.

Obrazloženja potpisuje predsjednik Ocjenjivačkog povjerenstva Ante Gavranović.

Od 2010. godine dobitnici Marka Pola su inozemni novinari i putopisci:

1. JIM THOMPSON, SAD
2. PLAMEN STAREV, BUGARSKA
3. GIAN PAOLO BONOMI, ITALIJA
4. LUIS NUNEZE LADAVEZE, ŠPANJOLSKA
5. MARIA PAREDES, SAD I JUŽNA AMERIKA
6. GEORGES YOUNES, LIBANON
7. KAMENKO MILENKOVIĆ, SRBIJA
8. MARIA DEL MAR GARCIA AQUILO, ŠPANJOLSKA
9. GILBERT MENNE, BELGIJA
10. STEFAN BACIU, Rumunjska

Domaći novinari i putopisci:

1. STIPE BOŽIĆ
2. JASEN BOKO
3. MERI ŠILOVIĆ
4. PAUL BRADBURY
5. MATEJ PERKOV
6. SAŠA PJANIĆ
7. ŠIME STRIKOMAN
8. IVO PERVAN
9. ASHLEY COLBURN
10. RADMILA KOVAČEVIĆ

1 Shares:
You May Also Like