Tanger (Maroko) domaćin FIJET akademije za mlade turističke novinare

Tanger, Maroko

U ovom tjednu, od 24. do 31. srpnja održava  se  FIJET Akademija mladih turističkih novinara. Ovogodišnja Akademija  organizirana je  nakon dvije godine pandemijskih ograničenja. Unatoč  ograničenjima, FIJET, Svjetsko udruženje turističkih novinara i pisaca i na ovaj način zadržava važnu ulogu u promicanju turizma i turističkog novinarstva putem Akademije koja za cilj ima jačanje uloge medija u ozračju povezivanja u miru i različitosti.

Domaćin ovogodišnje Akademije je Nacionalno udruženje FIJET Maroko &  AMJET u suradnji s Visokim međunarodnim institutom za turizam u Tangeru, ( L’Institut Supérieur Internationale de Tourisme de Tanger), te pokroviteljstvom marokanskog Ministarstva turizma, obrta i socijalnog i solidarnog gospodarstva.

Čelnica ovog ministarstva, gospođa Fatim-Zahra Ammor, istaknula je da ovakvu inicijativu treba poticati jer ima za cilj promovirati ulogu turizma, novinarstva i profesije novinara specijaliziranih za turizam.

U svom uvodnom izlaganju Predsjednik FIJET-a, g. Tijani Haddad je istaknuo kontinuiranu ulogu  Akademije, kojom  se  mladim novinarima pruža prilika da steknu praktična iskustva u specijaliziranim radionicama s iskusnim novinarima, predavačima i profesorima, razmijene  ideje s turističkim profesionalcima, kao i da upoznaju turističke atrakcije u Maroku, zemlji  domaćinu. Programom se omogućuje drugačiji pogled na novinarstvo, međunarodno umrežavanje i upoznavanje turističkih atrakcija Maroka, vjerujući da društveni program i predavanja predstavljaju važno i učinkovito sredstvo motiviranje mladih novinara za turističko novinarstvo.

Predsjednik Marokanske udruge turističkih novinara i pisaca Najib Senhadji istaknuo  je da organizacija Akademije mladih novinara u Tangeru predstavlja važan turistički i kulturni  događaj.

Program ovogodišnje  Akademije mladih novinara uključuje posjetu gradovima koji se nalaze u blizini Tangera i Gibraltarskog tjesnaca, kao što su Tetouan, Asilah, Chefchaouen, a tom prilikom sudionici imaju prigodu upoznati se s lokalnom kulturom i profesionalcima u turizmu. Polaznici Akademije izraditi će materijale o mjestima koja će posjetiti, materijale koji doprinose turističkoj promociji zemlje organizatora Akademije.

Akademija mladih turističkih novinara osmišljena je i usvojena na Predsjedništvu  FIJET-a 2006.godine. Prva Akademija je održana je u Sloveniji  2010. godine.  Akademije  su održane u Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Sjevernom Cipru, Tunisu i  Turskoj, a dosadašnji broj polaznika je 100. Naša Udruga  od početka  sudjeluje u programu Akademija, a za vrijeme održavanja Akademije u Sloveniji  sudjelovala je  u organizaciji obilaska turističkih destinacija Varaždinske županije  i  Istre  u  Hrvatskoj.  

Ovogodišnji predstavnici našeg udruženja na Akademiji su predstavnici Sveučilišta  u Zadru-Studij medija, kulture i turizma, su Katarina Alvir, kao nastavno osoblje i Matea Raguž, studentica.

Akademiju pohađaju predstavnici iz Bugarske, Hrvatske, Francuske, Maroka, Rumunjske, Španjolske i Turske.

Svim polaznicima  želimo da u svom obrazovanju i poslu uspješno upotrijebe sva novostečena znanja!

0 Shares:
You May Also Like