Članovi naše udruge u Slunju – jednom od najljepših sela svijeta

Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih naroda ( UNWTO) izabrala je 54 sela i male gradove diljem svijeta s manje od 15.000 stanovnika, koji se ističu u njegovanju  ruralnih područja i očuvanju krajolika, kulturne raznolikosti, lokalnih vrijednosti i kao takvi prepoznati kao svjetski primjeri izvrsnosti u području održivog i društveno odgovornog turizma.  U konkurenciji 260 prijava iz 60 zemalja izabran  je naš Slunj. Priznanje „Best Tourism Willages“ je dodijeljeno tijekom Generalne skupštine UNWTO, koja je održana u Samarkandu, Uzbekistan 18. listopada o.g. Povodom izbora i uvrštenja u mrežu najboljih turističkih sela svijeta, Slunj/Rastoke bio je domaćin turističkim novinarima, članovima naše udruge FIJET Hrvatska 30.listopada 2023.

Turistička zajednica i Grad Slunj predstavili su javnosti važnost ove iznimne nagrade, koja ih je zauvijek upisala u jedinstvene destinacije na turističkoj karti svijeta, o čemu svjedoče brojni posjetitelji tijekom cijele godine, a  veliku popularnost uživaju u Aziji.

Članovi naše Udruge, Tina Čubrilo, Vesna Jurić Rukavina, Marija Barić i Radmila Kovačević upoznali su  se s ljepotama u  novom Centru za posjetitelje, a s domaćinima, Gradonačelnicom grada Slunja, direktoricom TZ Slunja i predstavnicima projekta JU „Natura Viva“ upoznali su se s zaštičenim kulturnim dobrom Rastoke, krajobrazom rijeke Slunjčice, mlinicama, spremištima žita iz vremena Napoleona, kao i svim  projektima  grada Slunja. Rastoke i Slunj nude turistima zanimljivosti tijekom cijele godine, uz nekoliko starih aktivnih mlinica, koje turistima pružaju mogućnost izrade kruha bez kvasca, ali i velike mogućnosti adrenalinskih sportova, kulturnih i sportskih događanja.

Upriličena je konferencija za tisak, na kojoj je Tonći Glavina, Državni tajnik Ministarstva turizma i sporta o kandidaturi  Slunja & Rastoke. Konferenciji su nazočili i županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdinin, gradonačelnica Grada Slunja, Mirjana Puškarić, direktor regionalne turističke zajednice, Željko Frnjak i direktorica lokalne turističke zajednice, Jasmina Mrkonja.

Članovi  udruge kojima je upriličena konferencija za tisak će putem  svojih medija i u mreži komunikacije upoznati  čitatelje i slušatelje s ljepotama jednog od najljepših sela svijeta: HIA Portal, Hrvatski Radio,Meridijani, Večernji list  i FIJET Network. Čestitamo  Ministarstvu turizma i sporta, Gradu Slunju,  Gradonačelnici, Direktorici TZ Slunja  i svim članovima tima, kao i građanima koji su svojim radom i doprinosom očuvanju prirodne, kulturne i baštinske vrijednosti  doprinijeli ovoj nagradi.

Fotografije: Ministarstvo turizma i sporta, TZ Grada Slunja

0 Shares:
You May Also Like
Čitaj više

Održana Izborna skupština

Turistički novinari nikada ne miruju. I kada svijet tresu potresne koronavirusne teme, oni pokušavaju apelirati na odgovorni turizam…