Hrvatski novinari na studijskom putovanju i sajmu “Pro Fundata” u Karpatima

“Sajam Pro Fundata 2023.” događaj je promocije turizma koji između 18. i 21. rujna organizira poslovna zajednica Fundata i Şirnea , organiziran u partnerstvu s uredom gradonačelnika Fundata i FIJET Rumunjska. Ovu inicijativu zajednice Fundata podržao je i Charlie Ottley, tvorac poznatih putopisnih dokumentaraca.

Pro-Fundata Business Community i Fijet Rumunjska organizirali su poseban sajam putovanja na nadmorskoj visini većoj od tisuće metara, blizu vrhova Karpata, kako bi predstavili turističku ponudu Fijetovim novinarima i predstavnicima turističkih agencija iz Austrije, Bugarske, Hrvatske, Cipra, Francuske, Grčke, Mađarske, Italija, Moldavija, Nizozemska, Poljska, Rumunjska, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španjolska i Turska. Fijet Hrvatsku predstavljali su novinari i putopisci Slobodan Kadić, Saša Pjanić, Boris i Ksenija Rukavina.

Poslovna zajednica Fundata je zajednica koja štiti prirodu i čuva tradiciju na ovom području, stoga je svrha ovog putovanja bila promoviranje područja Fundata kao destinacije za ljubitelje prirode, romantičnog mjesta s tradicionalnom hranom, zelene površine ljeti, snježne destinacije u zima. FIJET Romania Tourism Press Club proglasio je Fundatu “Destinacijom godine 2023” prema poretku temeljenom na glasovima specijaliziranih novinara.

Fundata se ovim događajem, koji je privukao više od 50 domaćih i međunarodnih novinara i turistučkih agenata vratila na čelo rumunjskog turizma.

Središnja tema cijelog događaja bila usmjerena na održivost za budućnost, što je nedvojbeno od iznimne važnosti u današnjem svijetu.

Članovima su prezentirane aktivnosti različitih projekata Fundata, koji nude ukusnu kombinaciju tradicionalnih, modernih elemenata životnog stila s gostoprimstvom i fokusom na održivi turizam. Komuna Fundata, sa svoja tri sela, Fundata, Fundătica i Şirnea, promovirana je u drugačijem formatu, sajmovima na kojima su štandovi zamijenjeni tradicionalnim kućama, pansionima, hotelima i aktivnostima povezanim s aktivnim turizmom. Bilo je jedinstveno iskustvo za sve prisustvovati “Fundata sajmu” i upoznati divlje ljepote transilvanijske planine -regije zimskih sportova, otkriti okuse lokalne gastronomije. Organizatori su kroz projekt okusi Rumunjske pokazali koliko su važne i lokalne, regionalne vrijednosti. Organizatori ovog događaja sa širokim međunarodnim sudjelovanjem imaju za cilj da Fundata uvijek bude na visini i da stekne veću međunarodnu vidljivost.

Posebna zahvala ide Stefanu Baciuu i njegovim kolegama iz Fijet Romania za trud u predstavljanju “Fundata Faira” međunarodnim novinarima FIJET-a i putničkim agencijama. Jedan od glavnih organizatora događaja je Udruga rumunjskih turističkih novinara i pisaca, predsjednik Sefan Baciu. Stefan Baciu i njegov tim radili su nevjerojatno naporno, predano i predano na izgradnji događaja koji ga je učinio tako uspješnim. Također zahvala ide i organizatorima, Liviu Mirea, predsjedniku Pro Fundata zajednice, Georgeu Perpelea, generalnom direktoru hotela Euro Park i Remusu Visanu, menadžeru Millenium Toura sa svojim timovima. Za članove Fijeta Hrvatska bila je to prigoda i poseban doživljaj regije Fundata.

Tijekom sajma Fijet Pro Fundata 2023. u Rumunjskoj prošlog tjedna, George Papathanasopoulos (Fijet – Grčka, predsjednik) predstavio je crno-bijelu fotografiju svog oca Dionysios Papathanasopoulosa, -prvog trkača olimpijske baklje za Olimpijske igre u Melbourneu 1956. – danu gradonačelniku Marianu Florinu Patei iz Fundate (Karpatija) regija, Rumunjska. Fotografija će biti izložena u lokalnom muzeju Olimpijskih igara.

0 Shares:
You May Also Like