Održana redovita godišnja skupština u sv. Ivanu Zelini

U petak 27. svibnja  2022. godine s početkom u 12:30 sati, u Sv. Ivanu Zelini  naša Udruge održala je  redovitu godišnju skupštinu, kojoj su prisustvovali brojni naši članovi.

Dnevni red Skupštine sastojao se od šest točaka. Članovima se pozdravnim govorom i uvodnom riječju obratila naša predsjednica Tina Čubrilo. Minutu šutnje posvetili smo našem dugogodišnjem uvaženom članu g. Mariu Plenković, koji nas je napustio u veljači o.g.
Uslijedilo je podnošenje izvješća o radu i aktivnostima u 2021.godini,koje su, unatoč pandemijskim ograničenjima uspješno organizirala odgođenu u redovitu svečanu dodjelu nagrada „Marko Polo“, medijsku potporu Festivalu kamelija u Opatiji, kao i Obilježavanje Svjetskog dana turizma u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta, Ministarstvom vanjskih poslova, Eusair Projektnim timom za održivi razvoj turizam i Turističkom zajednicom Međimurske županije. Nastavno je uslijedilo  Financijsko izvješće Marijane Rebić , potvrđeno od Predsjednika Nadzornog odbora. Nakon kraće rasprave sva izvješća su usvojena te se prešlo na prijedlog Plana aktivnosti  za 2022. godinu.

Tijekom ove godine fokus rada Udruge je sudjelovanje na Fijet međunarodnim događajima, kao  i  medijskoj  promociji hrvatskih destinacija koje razvijaju nove turističke proizvode, posebno u djelovima Hrvatske koji su  još uvijek nedovoljno poznati javnosti i potencijalnim turistima.

Nakon sastanka Izvršnog odbora Fijeta, održanog u Istanbulu, 24.3.2022, kojem su prisustvovale Tina Čubrilo i Marijana Rebić, najavljen  je Kongres Fijeta u Egiptu, predviđen u listopadu o.g,koji je otvoren za sve članove Fijet-a, sudjelovanje delegacije prema zadanim kategorijama na Mediteranskom turističkom Forumu, koji se održava na Malti 14.lipnja o.g.,  Akademija mladih turističkih novinara u Tangearu, Maroko  od 23.do 30.srpnja o.g., koja je u suradnji s Sveučilištima Vern, Zadar, Filozofski fakultet i  TV student ponuđena studentima novinarstva i  medija.  Odgođene dodjele oskara Fijeta „Zlatna Jabuka“ Novom Sadu i Izmiru, planirane su za rujan, odnosno studeni.

Najavljene su nominacije članova Fijeta, kao i hrvatskih novinara i partnera na Međunarodnom turističkom film festivalu, koji će se održati od 9.do 12.studenog, u okviru kojeg je ponovo predviđen Dan Fijeta. Nakon potvrde nominacija za nagrade, objava će biti na našoj web stranici.

Kao i svih prethodnih godina, godina aktivnosti  završava s svečanom dodjelom nagrada „Marko Polo -Slavni putopisac“  za najbolje ostvarene putopise i reportaže u 2022.godini. Natječaj je predviđen 01.rujna 2022, a prema rokovima pripreme, podnesene su prijave javnih poziva i natječaja, održan  sastanak s predstavnicima Turističke zajednice grada Zagreba, te osiguran  dio  sponzora.

Ove godine je poseban i značajan događaj obilježio  Fijet i Fijet Hrvatska. Početkom svibnja svečano  je premještena „Zlatna Jabuka“ dodjeljena Vukovaru za Vučedolsku kulturu 2011. Godine. Nagrada je postala dostupna svim posjetiteljima Muzeja Vučedolske kulture.  Na taj način, Udruga je pokrenula inicijativu u Fijetu o mogućnostima postave ove nagrade u muzeje u svim destinacija kojima su dodjeljene u svijetu. Svečanosti i programu boravka Vukovara prisustvovala je  Delegacija  Fijet-a i Fijet Hrvatska.

Medijsko partnerstvo s  Udrugom ljubitelja kamelije, Opatija nastavljeno  je i u ovoj godini, te su članovi  Fijeta medijski  pratili  Festival  kamelija  od 8.do 10.travnja o.g.

Planirano   je obilježavanje  Svjetskog dana turizma u Vukovaru, u  suradnji s TZ Zagreba i Vukovara,  na temu „promišljanje turizma“, kojom prigodom bi predstavnici TZ Zagreba promovirali  svoj dugogodišnji projekt „Kultura i turizam“ kojeg ostvaruju u suradnji s školama. 

Sve  realizirane  aktivnosti su javno dostupne na službenoj web stranici. 

U ovoj godini znatno je povećan broj članova, a naš   fokus ostaje i dalje  povećanju broja članova, posebno mladih novinara i putopisaca,razvijanju svih oblika komunikacija, te razvijanju projekta o povlasticama ugovorenim s dionicima  u djelokrugu  turizma putem iskaznice Udruge.  Slobodan Kadić, član Izvršnog odbora imenovan je Voditeljem projekta.

Istaknuta je važnost  svih u uspjehu Udruge, koja se ističe u svojim aktivnostima u zemlji, i u Svjetskoj federaciji.  U 2021 godini  našoj Udruzi priključili su  se Petra Somek, vlasnica i urednica časopisa Meridijani, kao i  Željko Marušić, dugogodišnji novinar, koji medijski pomažu u promoviranju aktivnosti naše Udruge. Na Skupštini je jednoglasno donesena odluka o njihovom imenovanju u Izvršni  odbor, gdje će još više doprinijeti našoj Udruzi. 

Nakon radnog dijela, nastavili smo uživajući u Eko selu Gradunje- Just Relax, gdje nam je upriličen  ručak s  tradicionalnim izborom jela, a nakon toga uslijedila je degustacija vina Vina Kos – Jurišić.

Već nekoliko  godina naši godišnji sastanci vezani su za lijepi kraj  Sv. Ivan Zelina, svaki put s novim i ljepšim doživljajem, na čemu zahvaljujemo na gostoprimstvu Marinki Zubčić Mubrin, direktorici  Turističke zajednice.

0 Shares:
You May Also Like
Čitaj više

Održana Izborna skupština

Turistički novinari nikada ne miruju. I kada svijet tresu potresne koronavirusne teme, oni pokušavaju apelirati na odgovorni turizam…