Fijet  Hrvatska obilježio Svjetski dan turizma studijskom posjetom Međimurju

Prezentacija EUSAIR Facility Point projekta za članove FIJET Hrvatska

Hrvatska ima snažnu ulogu u razvoju održivog turizma u cijeloj Jadransko-jonskoj makroregiji koordinirajući održivi turizam EUSAIR Jadransko-jonske strategije. EUSAIR Facility Point je projekt kreiran kao instrument za promicanje i olakšavanje provedbe EUSAIR-a. Projekt je financiran iz INTERREG ADRION EU programa teritorijalne suradnje. Naime, EUSAIR nema zasebni izvor financiranja te se mora u provedbi snalaziti i pronalaziti mogućnosti financiranja na projektnom pristupu unutar postojećih EU fondova, pa je tako implementacija EU Jadransko jonske strategije za razdoblje 2016.-2022. našla kroz projekt EUSAIR Facility Point izvor financiranja u INTERREG ADRION programu. 

Ministarstvo turizma i sporta RH, projektni partner EUSAIR Facility Point projekta i koordinator tematskog stupa 4 Održivi turizam EUSAIR Jadransko jonske strategije i Hrvatska udruga turističkih novinara i pisaca u turizmu FIJET Croatia obilježili su u ponedjeljak, 27. rujna, Svjetski dan turizma organiziranjem tiskovne konferencije o strategiji o održivom turizmu spojena sa studijskim putovanjem hrvatskih novinara i pisaca o turizmu članova međunarodnog udruženja FIJET u Međimurju.

U koordinaciju projekta  uključeni su  i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministartsva kulture i medija te Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, u  sva četiri tematska stupa Strategije – Plavi rast, Povezivanje regije, Kvaliteta okoliša i Održivi turizam.

FIJET Croatia kao  nacionalni predstavnik Svjetskog udruženja turističkih novinara i pisaca FIJET, najstarijeg i najvećeg profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca u turizmu osnovanog 1954. godine u Parizu,  započelo je suradnju s Ministarstvom turizma i sporta 2002. godine zajedničkom inicijativom za pokretanjem obilježavanja Svjetskog dana turizma, a ovogodišnje zajedničko obilježavanje Svjetskog dana turizma u Međimurju i uključenjem u medijsku promociju Eusair faclty Point projekta održivog turizma još jednom je  potvrdilo je usmjerenost zajedničkim ciljevima.U radnom dijelu i prezentaciji za članove Fijet-a su sudjelovali i predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, tematski stručnjaci iz područja održivog turizma angažirani na projektu Facility Point, predstavnici regionalne samouprave i Turističke zajednice Međimurske županije te predstavnici lokalnih i regionalnih medija.

Sudionike konferencije na početku je pozdravio Josip Grivec, zamjenik župana Međimurke županije, a nakon pressice sudionici su upoznali dio turističke ponude Međimurju, razgledom Centra izvrsnosti u sjedištu TZ Međimurske županije – Međimurskoj palači turizma te najnoviji muzejski postav – Riznicu Međimurja u obnovljenom utvrđenju uz dvorac Zrinskih. 

Međimurje je primjer pozitivne prakse javnog sektora,koji su na najbolji mogući način uključili sve dionike destinacije, i realizirali brojne turističke proizvode održivog turizma, i tako destinaciju s malom površinom pretvorili u prednost, te pozicionirali se kao boutique destinacija inovativnih turističkih proizvoda održivog turizma. Jedina je destinacija u Hrvatskoj koja je tri puta dobila nagradu Europske komisije za europsku destinaciju izvrsnosti EDEN: 2007., 2015. i 2019. godine. S osobitostima destinacije, smještajnim kapacitetima, kulturno-povijesnim znamenitostima, biciklističkim rutama, običajima i baštinom u funkciji turizma upoznao nas je Rudi Grula, direktor Turistička zajednice Međimurske županije.

Međimurje je primjer pozitivne prakse javnog sektora koji su realizirani na području Međimurske županije, a koji su na najbolji mogući način uključili sve dionike destinacije. Sudionici su posjetili, Centar izvrsnosti u međimurskoj palači turizma,  Centar za posjetitelje Ekomuzej Međimurje malo, sufinanciranog sredstvima INTERRREG Mađarska-HrvatskaMuzej nematerijalne baštine Riznica Međimurja sufinanciranog iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova OP Konkurentnost i kohezija. Program je uključio  i inovativni OPG Pozojov vrčak, na Okruglom vrhu 85, kao jedistvenu priču iz domene održivog turizma, koja obuhvaća i tradicionalnu arhitekturu, objekt za iznamljivanje načinjen od blata pa sve do regenerativne poljoprivrede i vrtlarstva.

Zajedničko studijsko putovanje predstavnika Ministartsva turizma, Eusair projektnog tima i članova Fijeta  u Međimurje primjer je dobre prakse ostvarenja zajedničkih ciljeva za područje održivog razvoja turizma.

0 Shares:
You May Also Like
Čitaj više

Održana Izborna skupština

Turistički novinari nikada ne miruju. I kada svijet tresu potresne koronavirusne teme, oni pokušavaju apelirati na odgovorni turizam…